Guvernul spaniol declară starea de urgență și face apel la sprijinul politic maxim

Spania va intra din nou în stare de urgență pentru următoarele 15 zile, cu intenția prelungirii acesteia pentru următoarele șase luni, relatează EFE.

Pedro Sánchez a anunțat, duminică, 25 octombrie, revenirea la această măsură excepțională, datorită creșterii explozive a cazurilor de coronavirus.

Măsurile sunt valabile pentru întreg teritoriul Spaniei, exceptând Insulele Canare datorită situației epidemiologice favorabile, și presupune:

  • restricții de circulație pe timp de noapte, între ora 23:00 și 6:00 între regiunile autonome, cu excepția motivelor esențiale – de sănătate, familiale, de muncă;
  • reuniunile publice se limitează la un număr de maxim șase persoane.

„Situația prin care trecem este extremă”, a declarat Pedro Sánchez într-o apariție televizată, la finalul unui consiliu extraordinar de miniștri. Spania a trecut săptămâna aceasta pragul de un milion de cazuri de Covid-19 și se confruntă cu o creștere aparent incontrolabilă a epidemiei. În acest context, „starea de urgență” constituie „cea mai eficientă măsură pentru a face să scadă curba de contagiune”, a continuat el.

El a confirmat că starea de urgență va dura inițial timp de 15 zile, așa cum este prevăzut în Constituție, și că va cere apoi parlamentului „să o extindă până la începutul lunii mai”, menționând data de 9 mai, adică timp de șase luni.

Spania a înregistrat cel mai mare număr de infectări cu coronavirus din Europa.

Foto: EFE