Consiliul de Miniștri a aprobat marți, 22 decembrie a.c., planul anunțat de sprijinire a hotelurilor, turismului și comerțului, al cărui cost se va ridica la 4.220 milioane de euro, potrivit purtătorului de cuvânt María Jesús Montero. Montero a subliniat importanța acestor sectoare în economia spaniolă și a subliniat că „Guvernul este hotărât să-i însoțească pe durata pandemiei, astfel încât să poată rămâne în condiții adecvate”, relatează RTVE.
Printr-un decret regal de lege, Guvernul aprobă măsuri împărțite în cinci blocuri mari. În primul rând, există măsuri care vizează închirierea spațiilor. Pentru chiriașii (IMM-uri sau lucrători independenți) al căror proprietar este un proprietar mare (zece sau mai multe sedii), decretul prevede o prelungire a renegocierii, iertării sau amânării plății chiriei cât durează starea de alarmă, adică până la data de 9 Mai. Dacă părțile nu ajung la un acord, chiriașul poate solicita o reducere a chiriei de 50% sau un moratoriu asupra acesteia.
Pentru micii proprietari, pentru impozitul pe venitul personal se stabilește un stimulent fiscal care permite calcularea cuantumului reducerii chiriei convenite ca o cheltuială deductibilă pentru calcularea randamentului capitalului imobiliar. Acest stimulent, au subliniat surse guvernamentale, are un cost estimat la 324 milioane de euro și permite deducerea până la 100% din venitul lunar. Cu aceasta, se intenționează ca micii proprietari să facă reduceri sau să ierte direct chiria chiriașilor lor.
Al doilea bloc include măsuri de lichiditate și solvabilitate, cum ar fi prelungirea perioadei de grație a împrumutului ICO (Creditele ICO sunt canalele de finanțare oferite de Institutul de Crédit Oficial, o instituție publică aparținând statului spaniol. Aceste credite sunt acordate unor grupuri foarte specifice: lucrători independenți, companii și entități publice sau private care își desfășoară activitatea în Spania) pentru încă un an. Garanțiile societăților de garanție reciprocă ale comunităților autonome sunt, de asemenea, extinse cu consolidarea CERSA pentru maximum trei ani. În plus, se creează o nouă tranșă de garanții ICO, dotată cu 500 de milioane de euro și care va acoperi până la o garanție de 90%. Această nouă secțiune se adresează IMM-urilor și lucrătorilor independenți din sectoarele afectate: în mod specific, transport, cazare, restaurante, agenții de turism, sectorul MICE (organizarea de evenimente), viața de noapte și oferta complementară. Agențiile de turism pot utiliza finanțarea garantată de ICO pentru a restitui avansurile clienților ale căror călătorii au fost anulate. În plus, o societate de garanție reciprocă va fi creată exclusiv pentru turism.
Al treilea bloc al planului este relativ la măsurile fiscale. Este, de asemenea, cel mai scump pentru casele de stat: va reprezenta 2.668 milioane de euro, iar executivul estimează că va beneficia 617.000 de contribuabili. Guvernul va permite IMM-urilor și lucrătorilor independenți din aceste sectoare să amâne plata impozitelor timp de șase luni, trei luni fără dobândă. Măsura afectează impozitele care trebuie plătite între 1 și 30 aprilie 2021 și le întârzie până în octombrie. De asemenea, reducerea impozitării de către sistemul de module IRPF este crescută de la 5% la 35% în aceste sectoare. Această măsură, așa cum este detaliată de surse din Ministerul Industriei, va fi aplicată pentru a patra plată în rate din 2020 și prima din 2021.
Al patrulea bloc al Planului include măsuri de muncă, a detaliat Montero, printre care catalogul „companiilor afectate în special de pandemie” este extins în noul sistem ERTE care funcționează din octombrie. Acest catalog, alcătuit din 42 de sectoare până în prezent, dă dreptul companiilor la scutiri directe de la contribuțiile de asigurări sociale ale lucrătorilor lor. Montero a explicat că în această listă vor fi incluse mai multe activități legate de turism și catering, printre care sectoarele: comerț cu ridicata al băuturilor, restaurante și tarabe alimentare, activități de jocuri de noroc, activități în grădinile botanice, grădini zoologice și rezervații naturale.
Astfel, companiile din aceste sectoare pot beneficia de scutirile prevăzute pentru aceste activități „deosebit de afectate”: Economiile la plata taxei vor fi de 85% în cazul companiilor cu mai puțin de 50 de angajați și de 75% pentru companii care depășesc acest nivel de personal.
În plus, bonusurile de 50% sunt menținute pentru prelungirea perioadei de activitate a lucrătorilor cu contracte fixe discontinue din aprilie până în octombrie 2021, „pe lângă perioada deja prevăzută în bugetele generale de stat pentru 2021 din lunile februarie, martie și noiembrie ”, amintește Ministerul Muncii. Bonusurile sunt aplicabile „companiilor încadrate în sectorul turismului și, de asemenea, în comerț și ospitalitate (hostelerie), atâta timp cât sunt legate de sectorul turistic”, a adăugat Ministerul și „vor fi compatibile cu scutirile de la contribuțiile la asigurările sociale care, în cele din urmă, ar putea fi aplicabile „.
A consemnat: Mircea Fluieraș
Foto: Pool Moncloa /José María Cuadrado