Google construieşte un cablu subacvatic de fibră optică ce va conecta Statele Unite cu Marea Britanie şi Spania

Corporația americană multinațională Google a anunţat marţi, 28 iulie, că va construi un cablu subacvatic de fibră optică între Statele Unite, Marea Britanie şi Spania ca parte a unei serii de eforturi de a-şi îmbunătăţi serviciile, notează CNBC.

Cablul se va numi Grace Hopper, în memoria celei care a fost pionierul american în domeniul informaticii (Grace Murray Hopper, informatician și ofițer în marina militară a Statelor Unite ale Americii, n.1906/ d.1992) și va fi „unul dintre primele cabluri care conectează SUA şi Regatul Unit din 2003 încoace, îmbunătăţind semnificativ servicii precum Meet, Gmail şi Google Cloud”, a declarat compania.

„Evenimentul marchează prima investiţie într-un cablu subacvatic către Marea Britanie şi prima rută a companiei către Spania”, a declarat Bikash Koley, vicepreşedinte în cadrul Google Global Network.

Cablul va pleca din New York şi va ajunge prin Oceanul Atlantic până în Bude, stațiune turistică în comitatul Cornwall din regiunea de sud-vest a Angliei, şi Bilbao, în nordul Spaniei, cel mai mare oraș din Țara Bascilor. Lungimea va fi de 6.250 de km din SUA până în Marea Britanie şi 6.300 de km din SUA până în Spania. Google a refuzat să publice costul total al construcţiei, precizează CNBC, citat de zf.

Cablurile subacvatice facilitează cea mai mare parte a traficului de internet la nivel mondial. La jumătatea lunii mai, Facebook a declarat că va construi un cablu subacvatic de 37.000 km de jur împrejurul Africii într-un efort de a mări viteza la internet pentru cei 1,3 miliarde de oameni care trăiesc pe teritoriul continentului.