Filme româneşti, prezentate în luna mai la festivaluri din Spania

Filmul românesc documentar participă, prin intermediul ICR Madrid, la cel mai important festival de film documentar din Spania, “Documenta Madrid 2011”, desfăşurat în perioada 6 – 15 mai. “Documenta Madrid” este la a opta ediţie şi are în program 1.100 de documentare din 98 de ţări.

La Madrid

Din România participă la eveniment Monica Lazurean-Gorgan şi Andrei Gorgan, cei doi regizori ai filmului „Votul meu”. Filmul a fost selecționat de organizatorii festivalului, ICR Madrid sprijinind participarea filmului şi prezenţa celor doi autori la Madrid. Documentarul, de 42 de minute, surprinde lupta pentru putere într-o mică localitate din România, materialul filmat de Radu Ionescu fiind, după cum declară realizatorii, o raritate, iar povestea, una plină de sugestii privind fascinaţia şi mecanismele puterii, votului, democraţiei la scară mică.

În Barcelona

Alte două filme româneşti, lungmetraje de ficţiune, participă tot în această perioadă la Festivalului Internaţional de Film de Autor din Barcelona (Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona – D’A), cu sprijinul ICR Madrid. Festivalul se desfăşoară între 29 aprilie şi 8 mai şi este cea mai nouă propunere culturală din Barcelona în domeniul filmului de autor. Festivalul urmăreşte să prezinte o panoramă internaţională a celor mai bune filme contemporane de gen şi, în acelaşi timp, să descopere noi talente sau să prezinte regizori consacraţi la nivel internaţional, ale căror filme nu sunt însă distribuite în cinematografele din Spania. În cadrul festivalului vor fi proiectate peste 60 de filme în diversele secţiuni. Din România participă filmele „Aurora” de Cristi Puiu şi „Morgen” de Marian Crişan.

La Santiago de Compostela

Între 6 şi 15 mai, la Santiago de Compostela, se desfăşoară Festivalul Internaţional de Scurtmetraje (Festival Internacional de Cortometrajes Curtocircuito de Santiago de Compostela). Din România participă Adrian Sitaru cu scurtmetrajul „Lord”. Adrian Sitaru este unul dintre cei mai premiaţi regizori de scurtmetraje din acest moment, în Spania fiind premiat anul trecut la Festivalul de la Valladolid şi Alcalá de Henares.