Expoziție și degustare: „Mâncăruri tipice de Paști în țările din sud-estul Europei”

31

IMG_0527 [640x480]

Cu ocazia sărbătorii Sfintelor Paști, cea mai importantă pentru comunitatea creștinilor de pretutindeni, marţi, 29 aprilie 20114, în Centro Municipal de Mayores din Valdemoro (Madrid), Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Oprea” din localitate, la iniţiativa şi prin implicarea preotului-paroh Dorin Cătălin Sas, a organizat în colaborare cu comunitățile moldovenești și poloneze, evenimentul de artă culinară „Mâncăruri tipice de Paști în țările din sud-estul Europei”- Expoziție și Degustare.

La eveniment organizatorii au invitat și s-au bucurat de participarea reprezentanților Primăriei din Valdemoro: Josefina Nieto (Concejalia de Mayores),  Ángel Marcos Morante (Concejalia de Participacion Ciudadana), care, în discursurile prezentate, au mulțumit participanţilor pentru buna integrare şi conviețuire în sânul marii comunități din municipiul Valdemoro. Magdalena Denisa Lungu, consilier cu problematica comunităţii româneşti din cadrul Ambasadei României la Madrid, a transmis mesajul Excelenţei Sale, Ambasador Ion Vîlcu, din care redăm un fragment:

„Preacucernice Părinte Dorin Sas,

Doresc să precizez că această invitaţie mi-a confirmat încă o dată implicarea şi angajamentul de care dau dovadă cetăţenii români din Valdemoro, motiv pentru care vă rog să aveţi amabilitatea să le transmiteţi membrilor asociaţiei şi conaţionalilor noştri care contribuie şi participă la evenimentele pe care le organizaţi, sincerele mele felicitări pentru efortul depus în promovarea culturii româneşti şi a unei bune imagini a României în Spania. Reiterîndu-vă mulţumirile pentru această invitaţie, doresc să foloses acest prilej pentru a vă transmite dumneavoastră şi românilor din Valdemoro tradiţionalul mesaj creştinesc „Hristos a înviat!”

La rându-i, în discursul dumnealui, părintele Dorin Sas a mulțumit tuturor colaboratorilor și oficialităţilor pentru amabilitatea cu care au răspuns invitației, manifestându-şi dorința ca într-un viitor nu prea îndepărtat să fie organizat în Valdemoro un Festival Gastronomic Internaţional, la care să poată participa toate comunitățile de străini care rezidă în municipiu.

A fost salutată şi prezenţa PC Oleg Ciubotaru, parohul comunităţii ortodoxe de basarabeni din Madrid şi PC Adrian Gheorghe Fofiu de la Parohia Ortodoxă „Botezul Domnului” din Roquetas del Mar (Provincia Almeria).

În continuare, fiecare grup etnic, prin câte un reprezentant, au prezentat pe scurt mâncărurile și dulciurile tipice de Paști, prezente într-o mare diversitate, precum și unele tradiții și obiceiuri importante respectate an de an, chiar departe de locurile de baştină: prof. Vanina-Mirela Constantin-Peța pentru comunitatea românească, Maria Chetrean  pentru cea moldovenească și Marius Bendek pentru comunitatea poloneză.

Asistența întreagă a putut vizita ulterior şi expoziția „Ouă şi Coșulețe de Paști”, pregătită de elevii de la cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească predat de prof. Vanina-Mirela Constantin-Peța și cursanţii de la Școala Parohială „Sf. Mărturisitori”din Valdemoro îndrumați de Valerica Burlacu.

După finalizarea prezentărilor şi binecuvântarea bucatelor a început degustarea preparatelor gătite cu multă pricepere. Între mâncărurile și dulciurile ce au putut fi gustate  nu au lipsit mezelurile, drobul şi friptura de miel, micii, sarmalele, mămăliga, ardeii umpluți, pâinea de casă, plăcintele, cozonacul și ouăle roșii românești, nici chiftelele, salatele sau dulciurile variate cu nuci moldovenești și nici ciorba de Paști, plăcintele cu carne și cârnați afumați, tarta cu brânză sau checul cu mac poloneze.

La sfârșit, majoritatea invitaților și participanților nu au vrut să se despartă  fără să felicite gospodinele care au pregătit toate bunătățile expuse și fără să felicite organizatorii pentru acest eveniment unic, prin care s-au putut cunoaște noi elemente ale gastronomiei tipice de Paşte din ţările din sud-estul Europei.

A consemnat  prof. Vanina-Mirela Constantin-Peța – Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească – Valdemoro

IMG_0497 [640x480] IMG_0537 [640x480]