Eduard Hellvig a fost votat de Parlament pentru a prelua șefia SRI

48

eduard hellvig

Eduard Hellvig a fost votat luni, 2 martie de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, la şefia Serviciului Român de Informaţii (SRI), cu 498 de voturi ”pentru” şi 15 voturi ”împotrivă”, din totalul de 513 parlamentari care şi-au exprimat votul

După validarea sa în funcţia de director al SRI, Eduard Hellvig a precizat faptul că, în continuare, corupţia reprezintă un factor de risc pentru siguranţa naţională, afectând economia şi subminând funcţionarea instituţiilor.

Consider esenţiale două coordonate de acţiune: combaterea corupţiei şi dezvoltarea capacităţii de apărare a siguranţei naţionale. Cu toate că s-au înregistrat progrese majore în ultimii ani, corupţia reprezintă în continuare un factor de risc pentru siguranţa naţională, afectând economia şi subminând funcţionarea instituţiilor. Când istoria s-ar putea să nu mai aibă vreodată răbdare cu noi, dacă vrem ca România să rămână în picioare, va trebui să avem un stat puternic, clădit pe un parteneriat democratic, cu proprii săi cetăţeni şi pe piloni instituţionali solizi”, a menționat Eduard Hellvig.

Directorul SRI a precizat că doreşte aprofundarea cooperării operaţionale şi a schimbului de informaţii cu partenerii euro-atlantici, în special cu SUA, în contextul escaladării tensiunilor în regiunea noastră şi a deciziilor de repivotare militar-strategică a NATO în estul Europei, menționând totodată că instituţia pe care o va conduce a cunoscut în ultimii ani un proces amplu de reorganizare şi modernizare, devenind un vector de stabilitate naţională.

“Responsabilitatea de asigurare a securităţii cibernetice a Ucrainei reflectă statutul obţinut în cadrul comunităţii de informaţii euro-atlantice. Prioritatea Serviciului în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanţei, atât în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, cât şi în context geostrategic tensionat”, a precizat noul șef al SRI.

Eduard Hellvig va participa, marți, 3 martie, la prima ședință a CSAT convocată de președintele Klaus Iohannis.