Economia globală va înregistra în 2021 o creştere record pentru acest secol

Economia globală va avansa în 2021 cu aproximativ 5%, fiind cea mai rapidă rată de creştere înregistrată în secolul 21, urmând să revină la nivelul dinainte de pandemie până la finalul anului curent sau, cel târziu, până la începutul anului viitor, arată raportul PwC Global Economic Watch 2021.

Deşi economia globală în ansamblu îşi va reveni la nivelul dinainte de criza sanitară, revenirea va fi inegală între ţări, sectoare economice şi venituri personale. Redresarea va depinde de reuşita campaniilor de vaccinare, precum şi de condiţiile fiscale, monetare şi financiare ale fiecărui stat în parte.

Potrivit Global Economic Watch 2021, economia Chinei este deja mai mare decât înainte de pandemie, dar alte economii avansate, în special cele puternic bazate pe servicii, precum cele din Marea Britanie, Franţa şi Spania, sau cele axate pe exportul de bunuri de capital, precum Germania şi Japonia, au o probabilitate mai mică de a reveni la nivelurile ante criză, până la sfârşitul anului 2021, citat de ZF.

Previziunile avertizează că următoarele trei până la şase luni vor continua să aibă multe provocări, în special pentru ţările din emisfera nordică care trec prin lunile de iarnă şi ar putea fi forţate să impună blocaje parţiale sau totale ale economiei, aplicate în prezent în Germania şi Marea Britanie. Astfel, aceste economii s-ar putea contracta în primul trimestru şi să revină pe creştere probabil în a doua jumătate a anului, când este de aşteptat ca cel puţin două treimi din populaţia lor să fie vaccinată.

În 2021, un accent important se va pune pe mediu, investiţii semnificative şi schimbări de politici legate de Acordul climatic de la Paris fiind aşteptate în principalele blocuri comerciale, inclusiv SUA, China şi Uniunea Europeană. În acest context, valoarea emisiunilor globale de obligaţiuni verzi ar putea depăşi pentru prima dată 500 de miliarde de dolari, având în vedere creşterea apetitului investitorilor pentru fondurile de mediu, social şi de guvernanţă (ESG). Fondurile destinate ESG ar putea ajunge astfel la o pondere de până la 57% din totalul fondurilor mutuale europene, până în 2025.

Obligaţiunile verzi sunt utilizate pentru finanţarea directă a proiectelor de mediu şi reprezintă în prezent mai puţin de 5% din piaţa mondială de venituri fixe.

În ediţia anterioară a raportului Global Economic Watch, Olanda era creditată cu cele mai mari şanse să câştige campionatul Euro 2020, care din cauza pandemiei a fost amânat pentru 2021. Între timp, forma echipei olandeze a scăzut şi Franţa are acum cele mai mari şanse să câştige.

Preţul mediu anual al petrolului va rămâne sub 60 dolari pe baril, dar probabil va creşte în a doua jumătate a anului.

Italia ar putea reveni în clubul ţărilor cu PIB de peste 2.000 miliarde dolari.

Nivelul total al datoriei publice a ţărilor G7 va depăşi 57 trilioane dolari.

Foto: pwc.com/