„Donează din inimă!” – Campanie de donare de sânge în Episcopia Spaniei și Portugaliei

afis doneaza sange (1)

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Timotei, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, prin Departamentul misionar-pastoral, derulează în perioada 1 martie 2015 – 1 martie 2016, Proiectul „Donează din inimă!”.

Acesta va cuprinde mai multe campanii de donare de sânge, în care vor fi implicate Parohiile din cele 9 Protopopiate ale Episcopiei. Organizarea acestor campanii se va face cu ajutorul preoților parohi  și implicarea tinerilor voluntari Nepsis.

Lipsa de sânge este o problemă cu care se confruntă majoritatea spitalelor. Astfel, având în vedere că sângele nu poate fi cumpărat, nu poate fi produs și nu poate fi obținut decât prin bunăvoința celui de lângă noi, Episcopia Spaniei și Portugaliei, prin departamentul social-filantropic, vine în sprijinul spitalelor din Spania și Portugalia,  prin această campanie de donare de sânge.

Prin acest proiect se dorește ca toate parohiile din Spania și Portugalia să demareze această campanie în localitățile/comunitățile de români și astfel să crească numărul de donatori.

Obiectivul general este sensibilizarea tinerilor cu privire la importanța actului donării și conștientizarea despre efectele grave care rezultă din lipsa acută de sânge. Obiectivele specifice sunt următoarele:

– schimbarea mentalității actuale greșite despre donare și voluntariat;

– informarea unui număr cât mai mare de tineri despre donarea de sânge benevolă și neremunerată;

– schimbarea imaginii publice a românilor din diaspora;

– unei coeziuni sociale între români;

– îndemn la fapte creștine.

Aproximativ 1 din 10 pacienți internați (mai ales din secțiile de chirurgie, hematologie, oncologie, ginecologie, etc) au nevoie de o transfuzie de sânge, iar de cele mai multe cazuri spitalele se luptă cu lipsa de sânge. Conștientizând că donarea de sânge este darul vieții, Episcopia Spaniei și Portugaliei a luat la cunoștință necesitatea mare a creșterii numărului de donatori și astfel îi îndeamnă pe români să fie solidari cu semenii noștri și să răspundă afirmativ rugăminții noastre.

Donarea de sânge este un exemplu de umanitate. Ce poate fi mai uman decât un tânăr care donează sângele său unui necunoscut, care de fapt este aproapele nostru.

Scopul acestui proiect este  implicarea tinerilor în activități de voluntariat care să contribuie atât la promovarea în societatea spaniolă a valorilor moral-creștine, cât și la o imagine mai bună a românilor și la întărirea sentimentului religios, și al celui de apartenență la comunitatea parohială românească.

Autor: Andreea Pop – Coordonator proiect „Donează din inimă!”, Torrent / Valencia

Material publicat în ediția tipărită Occidentul Românesc  / Iunie 2015.

http://occidentul-romanesc.com/anul-v-nr-52-iunie-2015-a-aparut-editia-tiparita/