Dezvăluiri despre falsificatori de genți, parfumuri, carne și vinuri din Spania

118

Rezumat din reportajul televizat și difuzat la 27 iulie 2023, de către Televisión Española, S.A., RTVE.

Există falsificatori de genți, parfumuri, genți și alimente. Aceste falsificări pot include uleiuri, carne sau vinuri ale căror etichete nu corespund conținutului real sau produse cu ingrediente de calitate inferioară față de cea anunțată. Spania este țara europeană cu cele mai multe fraude agroalimentare. Deși volumul de produse frauduloase este mic în comparație cu cantitățile comercializate, aceste infracțiuni afectează credibilitatea sectoarelor afectate.

Uleiul de măsline extravirgin
În prezent, cu prețurile uleiului de măsline la niveluri record, un litru de ulei extravirgin costă de patru ori mai mult decât unul de floarea-soarelui. Aceasta este o diferență care stârnește interesul „piraților” alimentari, care amestecă sau înlocuiesc măslinele cu alte ingrediente de valoare și calitate mai scăzute. „Ei falsifică înregistrările sanitare”, explică Pedro Barato, președintele Asociației Agrare a Tinerilor Agricultori (ASAJA). Așa cum menționează, aceste persoane sunt întotdeauna străine de sector: „Nu fac parte din cooperativele sau presele noastre de ulei”.

Și nu numai uleiul, aceste falsificări afectează și peștele, condimentele, vinul și carnea, așa cum afirmă OCU. „Caută produse de calitate inferioară care par a fi de calitate superioară, iar diferența de preț între costurile mai mici este de unde provine profitul”, explică Enrique García, președintele OCU, conform RTVE. Astfel, unii încearcă să vândă frunze de măslin mărunțite, simulând că sunt cimbru sau extract de gardenia, pretinzând că este șofran. Același lucru se întâmplă cu carnea: pretind că, comercializează carne de vițel, când de fapt este carne de vacă, sau vinuri al căror origine nu corespunde denumirii lor. Acestea sunt câteva dintre fraudele cele mai frecvente.

Consecințe economice și pentru sănătate
„Anul 2022 a înregistrat 39 de infracțiuni elucidate privind siguranța agroalimentară și 104 de persoane arestate”, indică Héctor Chillón, locotenent în cadrul Unității Centrale Operaționale de Mediu. Aceste infracțiuni cauzează prejudicii industriei agroalimentare și pot avea, de asemenea, consecințe asupra sănătății. „Dacă se încalcă normele de etichetare, este posibil să se încalce și reglementările privind siguranța alimentară”, spun reprezentanții OCU.

Pentru a preveni fraudele, există laboratoare care analizează ADN-ul alimentelor și pot identifica dacă compoziția corespunde etichetei. „Aceasta se poate aplica la diferite produse, cum ar fi hamburgerii, pateurile, surimi și implementăm tehnologia și în alte sectoare, cum ar fi cel al uleiului”, explică Beatriz Vallejo, responsabilă de cercetare și dezvoltare la Laboratoarele Tehnologice din Levante, unde se desfășoară această cercetare. O tehnologie de analiză genetică pentru a garanta consumatorilor că nu li se livrează calitate inferioară.

A consemnat: Occidentul Românesc

Sursa: RTVE