Dan Luca: Povestiri dintr-un Bruxelles atacat

dan luca

Locuiesc de aproape 20 de ani în Bruxelles şi fără nici o reţinere pot să afirm că astăzi este cea mai sinistră zi pe care o trăiesc.

Acum câteva luni cartierul bruxellez Molenbeek a intrat în atenţia lumii şi de atunci parcă te gândeşti de două ori la ce îţi poate oferi viața. Trec zilnic prin Molenbeek în drum spre locul de muncă din piața Schuman. Nu pot să spun că îmi este frică, dar când se lasă seara e recomandabil să nu intri pe străzi lăturalnice în această zonă.

Astăzi, în drumul meu spre muncă, pe la ora 8:00 şi câteva minute, am auzit la radioul maşinii primele informaţii despre cele două bombe de la aeroport. Exact în locul în care în trei zile trebuia să mă înregistrez pentru a lua avionul spre Bucureşti.

Mi-am urmat drumul spre cartierul european luând metroul. După câteva minute, în staţia de metrou De Brouckere suntem rugaţi să ieşim din metrou şi să părăsim incinta. Ajunși la suprafață suntem informaţi că la patru staţii de unde ne aflăm au avut loc explozii masive în garnitura de metrou. Conform planificării trebuia să ajung în acea staţie cam în 5 minute.

Am căutat un taxi şi am reuşit să mă strecor, trecând pe lângă staţia de metrou Maalbeek, până la Centrul de Presă din apropierea clădirii Comisie Europene. După patru ore de la atentate încă se mai aud sirenele ambulanţelor. O atmosferă apăsătoare, în care privim pe geam derularea evenimentelor, fugim la calculator să citim pe Internet știrile şi încercăm să luăm legătură cu familia şi prietenii pentru a afla dacă sunt în siguranță. A suna pe cineva în Bruxelles pe un număr de mobil este imposibil, noroc cu WatsApp sau cu Facebook.

E panică mare la Bruxelles şi lumea îşi îndreaptă privirea către autoritățile belgiene. Metroul nu mai circulă şi probabil această situaţie va continua. Se vor închide şcoli, restaurante, magazine şi tot ceea ce poate mișca în Belgia.

După New York, Madrid, Londra sau Paris, Bruxelles-ul intră pe harta orașelor lovite de terorism. Simbolistica este puternică, terorismul lovind – în premieră – instituţiile europene. Staţia de metrou Maalbeek este cea folosită de politicienii şi funcţionarii europeni pentru a ajunge la locul de muncă…

Ce va urma? Dificil de prevăzut, dar situaţia este deprimantă aici, la Bruxelles, pe 22 martie 2016.

Dan Luca – Bruxelles / Belgia