Curtea Supremă a Spaniei a aprobat exhumarea dictatorului Francisco Franco

Curtea Supremă a Spaniei a decis că rămășițele dictatorului Francisco Franco pot fi exhumate și mutate din mausoleul în care se află în prezent, într-un cimitir obișnuit.

Instanța supremă a Spaniei a respins o contestație a familiei lui Franco care se opune deshumării și amplasării sale într-un alt mormânt. Situația rămășițelor dictatorului înmormântat în 1975 într-un mausoleu din apropiere de Madrid a fost una extrem de controversată în ultimii ani, divizând opinia publică în două tabere.

Sentința de marți pune capăt deceniilor de controverse și a fost salutată de guvernul socialist condus de Pedro Sanchez. Potrivit premierului este o ”victorie a democraţiei”, iar executivul va putea acum să-şi pună în practică planul de mutare a rămăşiţelor fostului dictator.

În prezent rămășițele lui Franco se află în mausoleul “Valle de Los Caidos” (Valea celor care au căzut), alături de zeci de mii de morți din timpul războiului civil din Spania. Guvernul dorește să îl mute pe fostul dictator în cimitirul familial Mingorrubio El Pardo, situat în apropiere de Madrid.

Franco a condus Spania de la victoria sa în războiul civil dintre anii 1936 şi 1939 şi până când a murit, în anul 1975. Socialiştii spanioli încearcă de mult timp să transforme complexul din “Valle de Los Caidos” într-un monument dedicat victimelor războiului civil declanşat de Franco şi soldat cu circa o jumătate de milion de morţi. Peste 34.000 de victime ale acelui război sunt îngropate acolo, inclusiv mulți luptători ai taberei republicane, care a pierdut războiul.

“Valle de Los Caidos”

La mică distanţă de El Escorial, la circa 19 Km, pe drumul spre Madrid, în inima Sierrei de Guadarrama s-a ridicat un complex monumental gigantic în memoria celor morţi în războiul civil (1936–1939).

Valea muntoasă Cuelgamuros, rebotezată “Valle de Los Caidos” (Valea celor care au căzut), a oferit un loc grandios şi dramatic pentru o lucrare faraonică, compus din rocă granitică şi păduri de pini. Complexul memorial cuprinde o basilică săpată în stâncă, o cruce gigantică şi o mănăstire. Drumul duce până la baza esplanadei ce precede basilica săpată în munte, dominată de crucea monumentală inegalabilă.