Curajul de-a răzbate

35

Despre românii buni din străinătate, românii din țară nu știu prea multe lucruri. Această lacună nu este altceva decât o consecință a politicii păguboase dusă de România ultimilor 50 de ani. De la încheierea celui de-al doilea război mondial, în țară, nu numai că a fost interzis să vorbești de Basarabia sau Nordul Bucovinei, dar și despre cei plecați prin cele străinătățuri. Revoluția din decembrie 1989 ar fi fost îndreptățită să readucă lucrurile în starea lor firească, însă, așa cum au decurs toate în România post-revoluționară, această revenire nu a avut loc. România a fost şi continuă să fie una dintre ţările cu nivel de trai relativ redus din Europa. În pofida acestei constante economice, emigrările în străinătate au cunoscut variaţii importante în ultimii 20 de ani. Este vorba nu numai de variaţii de intensitate a fenomenului, ci şi de variaţii de formă. În anii ’90, emigrarea definitivă a fost dominantă.

Un ardelean de frunte în țara lui Cervantes

Silvia Bîrsan, originară din Sebeș-Alba, a emigrat în 1991, convinsă fiind că o Românie în mișcare continuă dar dezordonată, nu-i poate oferi nicio șansă familiei sale. În Spania anilor ’90, imigranții români erau într-un număr restrâns, își găseau de lucru și erau respectați și apreciați de spanioli. În această țară a ales familia Bîrsan să înceapă o nouă viață. Primii pași au fost grei și poate umilitori dar toate au un început în această lume. E foarte important, însă, să poți și să ai curajul de a lua totul de la zero chiar și atunci când crezi că șansele sunt reduse. În 1998, soțul Silviei împreună cu fratele său a creeat o firmă de coletărie pentru românii din Spania, firmă ce a devenit cunoscută pe plan internațional. O activitate extrem de apreciată și de un real folos imigranților români din Regatul Spaniol dar și familiilor rămase în România. O activitate de succes bazată pe multă muncă, seriozitate și corectitudine, benefică tuturor românilor și astăzi.

Cu dor de liliac și miros de lăcrămioare…

Satul, viața liniștită de la țară, natura, tradițiile și obiceiurile românești i-au ramas vii în minte și dragi în suflet, Silviei Bîrsan. După câțiva ani de muncă în țara lui Cervantes visul de a construi un laborator de preparate tradiționele din carne pentru românii din Spania, nu i-a dat pace și liniște. Dorea să pună în practică ceea ce văzuse și admirase în diverse supermarket-uri din țara de adopție. Astfel că, dorul de casă, de tradițiile și obiceiurile românești o îndeamnă pe Silvia să realizeze pentru românii din Madrid și nu numai, ceva nou, ieșind la lumină ideea unor unități de alimentație publică aprovizionate cu cele mai bune produse tradiționale din carne fabricate în laboratoarele proprii. Astfel, în 2003 cu foarte multă încredere în propria persoană și în ceea ce dorea să realizeze, a pornit mica afacere. „Așa am început propria noastră afacere, eu și soțul meu, doi oameni obișnuiți dar care muncesc din zori și până în noapte, care nu au sâmbete, duminici sau sărbători legale.” La început, rezultatele au fost modeste.

Noua femeie de afaceri nu avea prea multe cunoștinte de marketing și management și nici o strategie de viitor bine conturată. Dar, cu mult sprijin din partea familiei și a echipei sale de lucru, cu entuziasm și o puternică dorință de a reuși, succesele n-au întârziat să apară. Silvia este mândră de rezultatele muncii sale. Dacă, la înființare, firma avea un singur punct de desfacere, cel din laboratoarele proprii, în prezent, deține două puncte de lucru. Unul în Plaza España 11-Posterior 8 din Torrejón de Ardóz și altul situat în Calle Juan de Cardona 4, din Alcalá de Henares. Amândouă având ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul al produselor tradiționale românești realizate în laboratoarele proprii.

Cui datorează succesul său în afaceri?

Pentru Silvia Bîrsan, spiritul de învingător și-a spus cuvântul, ajutând-o să treacă peste momentele de cumpănă și învățând-o să privească mereu, numai înainte. Este o persoană modestă dar într-o permanentă autodepășire. Acceptă provocarea și este într-o căutare continuă de soluții. Cui datorează succesul său în afaceri? În primul rând familiei, care i-a înțeles toate frământările, căutările, prioritățile și a sprijinit-o în toate acțiunile mai mult sau mai puțin încărcate de risc, într-o lume tulbure, nedecantată încă, în care existau prejudecăți și neînțelegeri față de acțiunile sale. I-au suportat pierderile și deznadejdile și au îmbărbătat-o continuu în intreprinderile sale. O femeie de afaceri care posedă calități legate de inovație, disciplină proprie, echilibru, dedicare pentru lucruri bine făcute, care nu se teme de nou și careia îi place provocarea autodepășirii.

Muncă, abnegație, voință

Ca pentru orice activitate de succes, toate realizările au însemnat muncă, abnegație, voință și multe renunțări. Silvia se consideră „un om realizat, o femeie împlinită” care a reușit în viață datorită familiei, minții și dăruirii. Vorbind, în general, despre oameni, Silvia Bîrsan recunoaște că își selectează cu grijă salariații, „nu angajez niciodată oameni de proastă calitate morală pentru că urăsc minciuna, prostia și lenea iar pentru faptul că sunt români care ne creează o imagine foarte proastă în Spania, sufăr. Nu cred că merităm palmele usturătoare pe care le primim din pricina acestor infractori.” Silvia ține mult la salariații săi și încearcă să îi ajute atunci când se poate, fiind în permanență în mijlocul lor și implicându-se în viața firmei. „Sunt mereu în mijlocul lor, mă implic atât cât pot în problemele de management, calitate, pentru că numai așa știi în orice clipă totul despre firma ta, știi ce gândesc oamenii, știi să selectezi idei bune chiar și de la muncitorul necalificat dar care are, poate, altă experiență de viață.” Dar Silvia nu se va opri aici.

După cum afirmă, mai sunt multe de făcut în privința firmei, a păstrării calității produselor și serviciilor și a competitivității lor pe piață. „Nu ne plângem de muncă, fără ea nu am putea trăi iar existența noastră ar fi inutilă. Marele vis este ca băieții noștri să preia mesajul pe care-l transmitem prin tot ceea ce facem și să ducă mai departe, prin tinerețea, puterea de muncă și inteligența lor, renumele firmei noastre câștigat cu cinste, corectitudine și foarte multă muncă.” Și pentru că se dorește ca totul să fie realizat ca în țările capitaliste cu mult mai multă experiență în domeniu, firma Silviei Bîrsan își propune să realizeze în viitor o distribuție proprie în toată Spania pentru ca produsele tradiționale românești fabricate în propriile laboratoare să ajungă pe masa fiecărui român din Spania, a fiecărui român cu dor de acasă…

A consemnat,

Kasandra Kalmann-Năsăudean