„Cunoașteți-vă drepturile și apărați-vă interesele”
Dacă compania pentru care lucrați nu vă plăteşte salariul la timp, trebuie să ştiţi că această situație nu trebuie acceptată. Asta nu înseamnă că trebuie să nu mai mergeți la serviciu. Chiar dacă sunteți tentați în prima fază să renunțați, aceasta nu este cea mai bună soluție.
Așadar, ce puteți face în cazul în care compania la care lucrați nu vă plătește unul sau mai multe salarii?! Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să aflați dacă este o situaţie temporară a companiei, de exemplu: au scăzut vânzările, furnizorii nu-și respectă angajamentele, au crescut prețurile materiilor prime, concurenţa etc., sau dacă este o situaţie mult mai gravă şi este necesar să se ia alte măsuri.
În cazul în care decideți că nu mai doriți să aşteptați deoarece credeți că nu veți mai fi plătit sau ați decis să plecați, puteți prezenta un document de conciliere. Este vorba de o reclamație prin care solicitați plata salariilor datorate. Acest document va fi prezentat Serviciului de Mediere și Arbitraj din provincia dumneavoastră.
La actul de conciliere vor fi citați reprezentanții companiei și dumneavoastră, angajatul. Este un act administrativ prin care se dorește ca cele două părți să ajungă la un acord amiabil. În cazul în care se ajunge la un acord, această procedură administrativă se finalizează în acel moment. Fară acest document nu puteți prezenta plângere în instanță în cazul în care nu ajungeți la nici un acord cu angajatorul.
Prin prezentarea documentului de conciliere menționați două aspecte importante:
1) solicitați companiei să vă platească sumele salariale datorate;
2) solicitați rezilierea contractului şi să vă plătească ceea ce vă datorează. La conciliere pot apărea mai multe situații:
- a) reprezentanții companiei nu se prezintă. În acest caz trebuie reclamate în instanță drepturile salariale datorate;
- b) ambele părți sunt prezente dar nu se ajunge la nici un acord;
- c) se ajunge la un acord satisfăcător pentru ambele părți.
Și dacă angajatorul susţine că situaţia se datorează crizei economice prin care trece compania și nu poate achita salariile? Chiar dacă susține această situație de criză, nu va scapa de plata salariilor neplătite. Dacă este adevărat că se confruntă cu o situație economică dificilă, există alte măsuri care pot fi luate, precum: reducerea orelor de lucru, modificarea programului de lucru, reducerea salariilor, suspendarea contractul pentru o anumită perioadă, concedierea colectivă etc. Ceea ce nu este admis în nici un caz, este ca un angajator să susțină situaţia economică pentru a nu plăti salariile angajaților.
Dacă relaţia de angajare s-a terminat? Nu contează, în cazul în care contractul s-a finalizat sau ați fost concediat etc, aveţi la dispoziție timp de un an pentru a reclama compania ceea ce vă datorează.
Ce se întămplă dacă compania profită de ocazie și vă concediază? În cazul în care compania face represalii pentru a vă concedia, puteţi contesta concedierea în termen de 20 de zile (20 zile lucrătoare, nu se iau în calcul sămbăta, duminica sau sărbătorile legale). Reţineţi că, în cazul în care relaţia de muncă este deteriorată și ați ajuns în instanţă, este foarte dificil ca o companie să poată justifica o concediere după o plângere făcută de angajat pentru neplata salariilor.
Consecințele pentru angajat. Dacă aţi depus doar o cerere împotriva companiei la care lucrați sau ați lucrat, puteți întâlni următoarele situații:
1) Puteți ajunge la un acord cu compania pentru a vă plăti;
2) Nu ajungeți la nici un acord, mergeți în instanţa de judecată şi acolo puteţi câştiga cererea sau puteți pierde. Cheltuielile de judecată, în cazul în care veți pierde procesul, vor fi suportate de către dumneavoastră.
Dacă aţi aplicat pentru rezilierea raportului de muncă, pot apărea următoarele situații:
- se ajunge la un acord pe calea concilierii anterioare;
- aşteptaţi o hotărâre judecătorească, caz în care apar două situații: (1) pierdeți procesul şi compania nu trebuie să vă plătească; (2) câștigați procesul și compania trebuie să vă compenseze cu salariile neplătite și indemnizația de concediere.
Pe scurt, în cazul în care compania nu-și respecta obligațiile salariale, sub nicio formă nu trebuie să părăsiți compania cu atât mai puțin nu acceptați un acord verbal în care angajatorul vă spune: „bun, du-te liniștit, voi plăti atunci când pot, sau promite că vă plătește luna viitoare etc”.
În primul rând, acordurile verbale sunt foarte dificil de demonstrat fără martori şi în al doilea rând, compania vă va concedia din voința dumneavoastră, drept pentru care nu veți avea dreptul la şomaj. Veți avea în continuare dreptul de a solicita salariile neplătite.
Foarte important! Amintiţi-vă că, în cazul în care compania nu vă plăteşte salariul, aveţi la dispoziție termen de 1 an pentru a reclama acest aspect. Dacă nu reclamați în acest timp, termenul se prescrie.
Un alt lucru pe care nu trebuie să-l faceți în nici un caz, este de a semna decontarea cu promisiunea verbală că va plăti în câteva zile sau luni. Dacă semnaţi decontarea, relaţia angajator-angajat este încheiată, fără a mai pretinde nimic. Trebuie să semnați doar în cazul în care compania pune „banii pe masă”, în caz contrar, nu există nici o obligaţie de a semna nimic; în plus, chiar dacă plătesc, puteţi refuza să semnați dacă nu este conform calculelor dumneavoastră. Refuzul de a semna nu are are nici o consecinţă pentru dumneavoastră, așa încât nu există nici o grabă de a semna. Cu siguranță compania este cea care se grăbește să semneze înțelegerea.
Un material realizat de: Avocat, Alina Manuela Sasu
Zaragoza, Provincia Aragon
Telefon: 0034/606 012 096
E-mail: alinasasu@icam.es
www.infoextranjeriazaragoza.es