Culoarea cerului senin și a ierbii de acasă, în Provincia Cuenca

Vineri, 25 noiembrie 2011, și-a deschis porțile cea de a treia Săptămână Culturală, organizată de către Asociația Hispano-Română din Provincia Cuenca. Prima zi a acestei manifestări culturale s-a concretizat printr-o expoziție de pictură și grafică organizată în Sala de expoziții a Auditoriului din Tarancón, ocazie cu care cunoscuți artiști spanioli din Castilla-La Mancha, au promovat doi pictori români: Adina Simona Pop din Tarancón, Ion Vasinc din Cuenca și graficianul, Cornel Ștefan Suciu din Tarancón. În prezența unui numeros public, spanioli și români, cei trei artiști talentați și-au prezentat lucrările expuse. Președintele Asociației Hispano-Române din Provincia Cuenca, Violeta Vartic a explicat participanților motivele acestei manifestări culturale, menționând faptul că românii din această provincie s-au integrat cu succes în societatea spaniolă iar relațiile sociale și culturale sunt bine conturate. Aceasta a mai adus în atenția publicului prezent și situația gravă în care se află minorul Alin Rus, cel care suferă de o invaliditate majoră, caz ce face parte din Campania de ajutor, Strigăt de disperare.Printre invitați s-a remarcat prezența viceprimarului orașului Tarancón-Juan Alfaro, reprezentanta departamentului de cultură-María Victoria Saiz, alături de Ionuț Neagu și Liviu Popa din partea Ambasadei României în Spania și mulți alți invitați de seamă. Lucrările artiștilor români au fost bine primite de către cei prezenți, remarcându-se talentul lor desăvârșit.

Adina Simona Pop, o tânără originară din Bistrița-Năsăud, a declarat faptul că tot ceea ce realizează este din pasiune iar în lucrările sale predomină culorile albastru și verde, culori ce transmit pace interioară și speranță de viață. Ion Vasinc, de origine din Alba Iulia a pictat toată viața, iar în Sala Auditoriului din Tarancón, lucrările sale au fost îndelung admirate de către cei care nu au contenit să elogieze talentul celor trei artiști români.

Printre numeroasele peisaje, portrete și scene istorice realizate în ulei, s-au remarcat și câteva lucrări grafice de excepție semnate de tânărul român din Jibou, Cornel Ștefan Suciu.


Prin expunerea lucrărilor de pictură și grafică realizate de acești artiști deosebit de talentați, s-a demonstrat și de această dată integrarea cu succes a românilor de bine într-o societate consolidată, într-o țară de adopție care a oferit tuturor posibilitatea de-a se remarca prin talentul, pasiunea și seriozitatea lor. O relație culturală româno-spaniolă trainică și de netăgăduit. Săptămâna Culturală din Provincia Cuenca organizată de Asociația Hispano-Română se va desfășura până pe data de 4 decembrie, perioadă în care se va sărbători și Ziua României.

A consemnat Mihaela Plopan și Oana Moșniag