Ziua României, o zi de neuitat la Centrul Hispano-Român din Coslada

178

Expoziţii, muzică şi dansuri populare, concursuri…, elemente integrante şi integratoare

Devenită deja o tradiţie, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi în acest an la Centrul Hispano-Român din Coslada. În acest sens, s-a organizat o serie de activităţi, majoritatea în incinta instituţiei, toate gratuite şi pentru un public cât mai exigent. Ciclul de evenimente a început miercuri, 30 noiembrie, cu vernisajul expoziţiei “Poveste în poveşti”, pusă la dispoziţia centrului de Institutul Cultural Român din Madrid. Colecţia, care prezintă 25 de lucrări realizate de membri ai “Clubului Ilustratorilor”, este o incursiune în lumea minunată a poveştilor româneşti prin intermediul ilustraţiilor expuse. Expoziţia poate fi văzută la Cepi până la sfârşitul lunii în curs. Ziua de 1 Decembrie a stat sub semnul semnificaţiei istorice, la Centrul Hispano-Român având loc o conferinţă pe această temă, susţinută de Ştefana Rotaru, consilier de presă şi comunitate românească în cadrul Ambasadei României la Madrid.

Vineri, 2 decembrie, a fost rândul celor mici să consemneze importanţa Zilei Naţionale a României, participând la concursul de proză scurtă, “Originea mea: român(că)”. Sub îndrumarea psihologului centrului, copiii şi-au încondeiat propriile sentimente în ceea ce priveşte originea lor. Rezultatul: o serie de compuneri ilustrate, realizate nu numai de copii români, ci şi de alte naţionalităţi. Sâmbătă, 3 decembrie, a fost cu adevărat o zi a integrării. La ora 12, s-a dat startul Campionatului de Table. Peste cincisprezece perechi de români şi-au disputat cele două trofee cu premii în bani. Ajuns la cea de-a treia ediţie, concursul de Table atrage din ce în ce mai mulţi participanţi, ediţia din acest an fiind sponsorizată de Aprosers. Câştigătorii celei de-a treia ediţii, Marcel Mănoiu (locul întâi) şi Corneliu Lupu (locul al doilea), au fost premiaţi de Maite García Ferrer, consilier servicii sociale, familie şi persoane de vârsta a treia în cadrul Primăriei Coslada, şi Cristina Deleito, director Fundaţie Iberoamérica Europa. După cele câteva ore de concurs, publicul a putut viziona filmul documentar  “La espalda del mundo” (“Spatele lumii”) şi filmul de scurt metraj, “Hiyab”, regizat de Javier Salas. Mai mult, spectatorii însoţiţi de copii, au beneficiat de asistenţă gratuită, cei mici fiind lăsaţi în grija monitorilor puşi la dispoziţia centrului de Aprosers. Aceştia au organizat, pentru cei mici, ateliere şi activităţi ludice şi educative.

La ora 18:00, a început petrecerea. Salonul centrului s-a transformat în ring de dans pentru publicul de diferite naţionalităţi. Spanioli şi români, deopotrivă, s-au prins în hora românească pe ritmurile familiei Nicuşor şi Monica Lucaciu, venită special din Guadalajara pentru a presta în faţa invitaţilor de la Cepi. Cireaşa de pe tort a fost cel mai mic membru al familiei Lucaciu, Andrés Nicolae, care, la numai nouă ani, este un adevărat artist, ce face cinste numelui de român.  Menţionăm că spectacolul folcloric a fost posibil graţie colaborării cu Asociaţia de români Pro Vita Lex din Torrejón de Ardoz. Şi cum de la o petrecere nu poate să lipsească mâncarea bună, invitaţii au putut să savureze o serie de preparate culinare, nu doar româneşti, ci şi ucrainene, marocane şi spaniole. Pe lângă activităţile realizate în incinta centrului, Cepi Coslada a participat, în cadrul programului “Cepi, colaboratorul tău”, la alte două activităţi nu mai puţin importante, dedicate aceluiaşi eveniment: Ziua României. Astfel, la 2 decembrie, a avut loc la Casa de cultură din Torrejón de Ardoz, vernisajul Expoziţiei de costume populare româneşti, organizată de Asociaţia Pro Vita Lex şi Primăria Torrejón. Colecţia de costume, pusă la dispoziţia publicului de Valentina şi Angela Petre, preşedintele şi respectiv secretarul asociaţiei, rămâne deschisă până la 21 decembrie.

Cea de-a doua activitate o reprezintă schimbul de experienţă efectuat între Cepi Coslada şi Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Constanţa. Intitulat sugestiv “Unitate în diversitate. Naţiunea, o familie mare”, proiectul constă în două expoziţii de desene realizate de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, de la cele două instituţii participante. Fiecare centru expune creaţiile primite de la partener, creându-se astfel o punte de uniune care sfidează distanţa şi faptul că autorii lucrărilor nu se cunosc între ei. Subliniem cu onoare prezenţa la evenimentele organizate de Cepi, a mai multor oficialităţi locale, precum şi a unor reprezentanţi de la asociaţiile de români din localitate. Ziua Naţională a României a fost liantul perfect pentru participarea şi integrarea deplină a tuturor celor prezenţi. Acesta este, de altfel, după cum o spune însuşi numele, şi obiectivul acestei instituţii: Centrul de Participare şi Integrare (CEPI) din Corredor del Henares.

Un material realizat de Ana-Maria Marinescu