Crăciun 2011 la Villamayor de Santiago

Prima săptămână interculturală organizată de Asociația Hispano Română din Provincia Cuenca în colaborare cu Centro Joven și Primăria Villamayor de Santiago, a avut succes datorită numarului mare de participanți, a programului artistic prezentat și a curiozității pentru degustarea mâncărurilor tipice fiecărei țări.
La acestă activitatea au fost prezenți în număr mare spanioli și români, comunitatea de români fiind predominantă în rândul străinilor care locuiesc în acest sat. Acestă săptămână interculturală avut ca scop integrarea românilor în Villamayor de Santiago și cunoașterea celor două culturi.
Înainte de începerea programului artistic, activitatea s-a deschis prin prezentarea bradului de Crăciun tipic fiecărei țări cât și descrierea acestui obicei și analizarea asemănărilor și diferențelor specifice.
Programul artistic prezentat de voluntarii asociației noastre a început cu două colinzi foarte îndrăgite în preajma sărbărorilor: “Ce vedere minunata” și “Aseara pe înserate”. De asemena un grup de copii din rândul voluntarilor au venit cu “Steaua”.
După colinzi programul a continuat cu prezentarea “Caprei” unul dintre momentele cele mai interesante pentru spanioli și foarte îndrăgit de către români. Programul s-a încheiat cu trei jocuri populare acompaniate de către Ion Sabadâș. Un joc de-a lungu și două învârtite din zona Bistriței.
Programul artistic prezentat de spanioli a constat în colinzi și un dans popular spaniol.
După încheierea programului artistic s-a trecut la degustarea mâncărilor tipice fiecărei țări. Mâncărurile prezentate de comunitatea românească au fost : sarmale, salată de vinete, salată de ciuperci, cârnați și carne de porc, pastramă de oaie, pâine și colaci de casă, prăjituri diverse și cozonaci, precum și băuturi cunoscute precum: țuică, vin și lichior de caise. Sarmalele și cozonacul au foat extrem de apreciate de către cei prezenți.
Comunitatea spaniolă a prezentat dulciuri specifice Crăciunului. Activitatea s-a încheiat prin schimbarea impresilor și aprecierea mâncărurilor tradiționale.
Doresc să mulțumesc pe această cale, tuturor colaboratorilor și voluntarilor care au participat și au oferit ajutorul și generozitatea pentru realizarea acestei activități benefice comunității românești din Villamayor de Santaigo.

A consemnat Claudia Cristina Morar – voluntar în cadrul Asociației Hispano-Române din Provincia Cuenca