Concursul de proză scurtă și poezie – Criterii de selecţie pentru etapa finală

26
image description
image description

Pentru etapa finală a concursului de creaţie, textele au fost selectate exclusiv în baza criteriilor artistice. Juriul a luat în considerare originalitatea stilului, limbajul artistic, mesajul şi inovaţia, în ceea ce priveşte secţiunea poezie şi, respectiv, ineditul tematicii, tehnicile narative, construcţia textului, mesajul, stăpânirea şi folosirea corectă a limbajului, în cazul secţiunii de proză. În baza acestor criterii, juriul a creat un sistem de notare menit să departajeze lucrările. Toate lucrările care au întrunit notări care să le claseze de la foarte bine în sus au ajuns în etapa finală, care cuprinde, astfel, 35 de nume. Dintre acestea, 25 sunt la secţiunea poezie şi 10 la secţiunea proză.

Tematica textelor în proză a fost diversă, iar tehnicile narative au variat, înscriindu-se de la stil clasic la modern şi demonstrând calităţi narative de excepţie. Poeziile selectate în etapa finală reprezintă atât stilul clasic, cât şi cel modern, ba chiar post-modern, fiind extrem de puternice la nivel de imagine poetică, dar şi de mesaj. În etapa finală, toate cele 35 de texte selectate vor fi jurizate din nou, respectând aceleaşi criterii menţionate, dar adăugându-se, de data aceasta, stricteţea unei departajări bine-definite, cu scopul acordării marelui premiu, ales din 35 de nume.

Poezie clasică

 1. Aurel Brumă
 2. Cosmin Pincu
 3. Cerasela Bunda
 4. Lidia Batali
 5. Marilena Perijoc
 6. Mihai Manolescu
 7. Petru Todică
 8. Silvia Olteanu
 9. Sorin Dimitrie Pană
 10. Valeria Moroşan

Poezie modernă

 1. Adelina Gabriela Clondir
 2. Adrian Nicolae Popescu
 3. Adrian Novac
 4. Andra Elena Pelineagră
 5. George Bădărău
 6. Gheorghe Marian Neguțu
 7. Mihaela Diana Barbu
 8. Mihaela Luminița Bugan
 9. Milana Petrov
 10. Petru Camui
 11. Schoppel Carla Francesca
 12. Valentina Becart
 13. Vasile Pintilie
 14. Victoriţa Tudor
 15. Vintilă Ovidiu

Proză scurtă

 1. Antonia Bogdana Bălan
 2. Carmen Ionela Sârbu
 3. Cătălin Lupu
 4. Florentina Dalian
 5. George David
 6. Ion Nălbitoru
 7. Isabel Vintilă
 8. Lică Barbu
 9. Mircea Teculescu
 10. Vasile Dumitru

În ediția tipărită Occidentul Românesc din luna august vom cunoaște câștigătorii. Cele 35 de creații vor fi publicate în edițiile următoare în paginile publicației noastre și a colaboratorilor din România și din străinătate. Mult succes!

Nota redacției:

Campania de promovare a valorilor româneşti din străinătate „Noi susţinem Excelența!” lansată în luna ianuarie a acestui an de către publicația în limba română Occidentul Românesc este în deplină desfășurare și cuprinde trei etape:

I – Promovarea românilor (15 ianuarie – 15 noiembrie 2015), care prin pasiune şi dăruire fac performanţă în țările lor de adopție.

Am dorit să ne implicăm în promovarea acelor care excelează în domeniile lor de activitate pentru că mass-media din România vorbeşte prea puţin despre românii de succes din străinătate – de la simpli muncitori care sunt foarte apreciați de cei pentru care lucrează, la cercetători, profesori, medici, scriitori, poeți, pictori, sportivi, oameni de afaceri -, și despre eforturile și sacrificiile pe care le depun.

II – Concurs de poezie și proză scurtă (15 ianuarie – 15 august 2015).

Deschis românilor din ţară şi străinătate, cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, concursul a stârnit un interes de excepţie în rândul cititorilor Occidentul Românesc: tineri, foarte tineri, adulţi de vârsta a doua sau a treia, români din toate colţurile României, dar şi din toate colţurile lumii, au trimis sute de materiale pentru acest eveniment.

III – Acţiune de promovare a limbii române

Prin această acţiune am dorit să venim în ajutorul profesorilor de limba română din Spania cu lucrări atractive şi interesante ca lectură pentru copiii români. În paginile publicaţiei noastre există un spaţiu dedicat copiilor români din Spania şi nu numai, unde, pentru fiecare ediţie doamna profesor Letiția Coza donează, din scrierile sale, fragmente dedicate copiilor, respectiv, poezii şi integrame.

– Această amplă campanie de excelență nu este finanțată din proiecte europene, DPRRP etc.!

– Este inițiată de Occidentul Românesc și sprijinită în totalitate de către echipa redacțională și JeTT Media Group din USA!

Redacția OR