Oana Moșniag: Concursul „Cunoaşte România!” la final

1 [640x480]

Duminică, 2 mai 2013, la sediul Centrului Cultural Snchinarro, a avut loc finala concursului „Cunoaşte România!” organizat de Ambasada României la Madrid. Participanţii au răspuns la întrebări cu caracter general, într-o atmosferă competitivă, echipele terminând concursul în următoarea ordine:

Steluţele 4500 puncte – Premiul I Coordonator: Prof. Maria Panaite CEIP Ricardo Mallen, Calamocha – Zaragoza
Îngeraşii 4300 puncte – Premiul II Coordonator: Prof. Mihaela Băleanu Parroquia Ortodoxa Rumana Sf. Nicolae, Castellón de la Plana
Vulturii 4200 puncte – Premiul III Coordonator: Prof. Mihaiela Marton CEIP Miguel Hernandez – Madrid, Arganda del Rey
Nuferii 3600 puncte Coordonator: Prof. Florinela Lazăr CP Blas de Otero – Madrid
La Steaua 3500 puncte Coordonator: Prof. Dorina Apostol CP Santísimo Cristo del Buen Acierto, CP Raco del Albir – Castellón de la Plana, Alfaz del Pi
Izvoraşul 2000 puncte Coordonator: Prof. Eleonora Gaşpar IES José Luis Sampedro, Guadalajara
Sfinxul 1900 puncte Coordonator: Prof. Gabriela SoporanCP Alfonso X el Sabio – Madrid, Alcala de Henares
Mugurii 1700 puncte Coordonator: Prof. Eleonora Gaşpar CP La Paz, CP Siglo XXI – Azuqueca de Henares, Guadalajara
Carpatica 1600 puncte Coordonator: Prof. Vanina Mirela Stoian Colegio Fray Pedro de Aguado – Madrid, Valdemoro
Campionii 1300 puncte Coordonator: Prof. Ligia Giurgiu Colegio „Jeronimo Blancas” y la Asociación „România intercultural”, Zaragoza

 

Doamna Anamaria Almăşan, consilier al Ambasadei României la Madrid ne-a răspuns amabil la câteva întrebări, la finalul concursului:

Oana Moșniag: Având în vedere că dumneavoastră aţi fost motorul acestui concurs, cum îl catalogaţi acum la final? Cosideraţi că a fost un succes? Şi-a atins scopul?

Anamaria Almăşan: Suntem cred, cu toţii mulţumiţi de modul în care a decurs finala concursului, unul foarte interesant pe care l-am trăit cu foarte mari emoţii. Au fost premiaţi toţi copiii prin bunăvoinţa sponsorilor noştri astfel încât suntem extrem de satisfăcuţi.

Oana Moșniag: Are Ambasada, ca proiect de viitor, alte concursuri de acest gen pentru copiii români, sau chiar de a continua cu acesta?

Anamaria Almăşan: Da, în măsura capacităţilor, evident, dar este un proiect pe care îl vom relua având în vedere interesul pe care l-au arătat copiiii, profesorii, dar şi părinţii.

Oana Moșniag: După cum se intitulează concursul, scopul principal a fost ca şi copiii români din Spania să cunoască parte din istoria, geografia şi cultura română. Mai aveţi iniţiative de acest gen care să cuprindă un număr cat mai mare de copii?

Anamaria Almăşan: Da, şi nu numai pentru cunoaşterea României. Am lansat, pe 9 mai 2013, ciclul intitulat „UE mai aproape de tine” care este destinat copiilor români din Comunitatea de Madrid, dar deschis şi colegilor lor din şcolile spaniole. Se derulează în colaborare cu profesorii de limba română şi constă în serii de întrevederi pe teme europene, adaptate vârstei copiilor, prin care ne propunem să aducem mai aproape valorile europene şi mai ales că, România este o ţară europeană.

Oana Moșniag: Vă mulţumim şi vă dorim cât mai multe astfel de proiecte de succes!

Ediţia din 2013 a fost închisă de ambasadorul român Ion Vîlcu, care a mulţumit şi felicitat copiii, părinţii şi profesorii coordonatori pentru interesul manifestat pentru iniţiativa Ambasadei române şi a exprimat bucuria pentru continuarea acestui proiect atât de îndrăgit de comunitatea română şi care reprezintă în acelaşi timp unul din cele mai importante proiecte al misiunii diplomatice române.

89

De asemenea, ambasadorul român a transmis mulţumirile sale tuturor instituţiilor române colaboratoare, companii private şi spaniole care au sprijinit de la bun început organizarea acestui concurs printr-o contribuţie semnificativă la fondul de premii: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul Limbii Române, Oficiul de Turism al României la Madrid, Editura Niculescu, Grupul Dobrogea, Grupul Kandia Dulce, WSC Europe şi partenerii din Spania: Digi Mobil Spania, compania de transporturi Nelu Bârsan, Grupul Leche Pascual, Micropolix Madrid, Obra Social la Caixa, alături de Teatrul Arbole şi Virgin Active din Zaragoza.

 947095_583370125036764_2139842608_n

 Oana Moșniag – Redactor Occidentul Românesc