Certificatul Covid devine obligatoriu, alături de măști și distanța de securitate în nouă comunități autonome din Regatul Spaniei

Creșterea infecțiilor cu Covid-19 în Spania pe perioada toamnei determină din ce în ce mai multe comunități autonome să solicite cetățenilor certificatul Covid pentru a putea intra în localurile de alimentație publică și de catering, sau pentru a accesa anumite servicii, relatează RTVE.

După eliminarea multor restricții care au fost ridicate înainte de vară pe măsură ce vaccinarea a progresat și incidența bolii a scăzut, certificatul Covid devine acum principala măsură, alături de măști și distanța de securitate, cu care guvernele autonome spaniole încearcă să stopeze creșterea cazurilor înaintea sărbătorilor de iarnă, respectând Constituția.

În șapte dintre comunități, precum Catalonia, Comunitatea Valenciană, Țara Bascilor, Aragon, Navarra, Insulele Baleare și Galicia a fost deja implementat sau va fi obligatoriu imediat.

Între timp, Insulele Canare așteaptă aprobarea judiciară pentru a stabili un model voluntar asemănător celui din Murcia, deși se impune deja prezentarea certificatului Covid la intrarea turiștilor naționali în insule.

Cantabria a solicitat autorizare de la Curtea Superioară de Justiție iar Andaluzia urmează să precizeze perioada de valabilitate pe care ar avea-o cerința certificatului Covid. Alte comunități, cum ar fi Castilla y León, Extremadura, Castilla-La Mancha și Madrid nu îl implementează deocamdată.

Scopul final este acela de a evita reintroducerea restricțiilor care nu numai că ar afecta activitatea economică, dar ar fi și nepopulare pentru cetățeni, care speră deja la sfârșitul pandemiei.

Astfel, certificatul Covid va fi utilizat de către cetățeni la intrarea în orice local de alimentație publică. Certificatul este singurul document care dovedește că o persoană are programul complet de vaccinare împotriva coronavirusului sau a depășit infecția în ultima jumătate de an (deși se poate verifica); dar și cu un test de diagnostic (PCR sau antigene) efectuat în zilele precedente.

A consemnat: Zoe Stoleru Martí – OR

Foto: elmundo.es