Campanie de strângere de fonduri pentru finalizarea filmului artistic despre Experimentul Pitești

Se redeschide proiectul de interes internațional – producția filmului Experimentul Pitești, al regizoarei Victoria Baltag, un film 100% independent, aflat în stagnare timp de mai multe luni. În urma interesul masiv pe care comunitatea din diaspora românească l-a avut în privința filmului, organizatorii anunță demararea ultimei campanii de strângere de fonduri necesare pentru post-producție. Se dorește a se face cunoscută platforma „Bursa Binelui”, cea care susține proiectul și publicarea lui, pentru a veni în întâmpinarea celor interesați să contribuie cu o donație, direct pe site, apăsând butonul Donează. Link-ul de acces către proiect este acesta:

https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Experimentul-Pitesti-Film

Despre Experimentul Pitești știm că „A fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortura fizică și mentală a studenților din România, inițiată de comuniști. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est.

„A fost o producție cu peripeții, ni s-a furat generatorul electric de pe platoul de filmare, parte din recuzită şi cablurile electrice, dar am finalizat un produs frumos, calitativ, demn de o echipă capabilă. Ne pregătim de post-producție şi continuăm campania de strângere de fonduri pentru achitarea costurilor din producție şi pentru onorarea angajamentelor cu echipa filmului”, spune Victoria Baltag, regizorul şi producătorul filmului.

Filmat în sate tradiționale românești, la Iași, București, Pitești
Prima parte a filmărilor s-a desfășurat la Iaşi. Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet – Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană s-au aflat în obiectivul camerelor de filmat.

Cucerit de ideea filmului, de scenariu şi de entuziasmul echipei, Ion Caramitru a fost vedeta filmărilor de la Iaşi. Sigurul FILM artistic ce promovează orașul Iași și prezintă frumusețile arhitecturale și societale ale vremurilor perioadei interbelice. Arhitectura clădirilor din Iași și specificul acestora au fost alese special pentru a reda atmosfera din perioada 1942 – 1948. S-a redat foarte bine aspectul perioadei istorice, prin afișarea unor clădiri reprezentative, surprinse în scenele sociale din film. S-a filmat la Casa memorială a lui Mihail Sadoveanu, Casa memorială a lui Mihai Codreanu, la Esplanada Elisabeta, cunoscută și sub numele de Râpa Galbenă, și chiar la Teiul lui Mihai Eminescu din Parcul Copou. Alte scene din film au fost filmate în case autentice din anii 1920, la Biserica 3 Ierarhi, și chiar la Palatul Roznoveanu, sediul actualei Primării.

Actori ieșeni, suceveni, bucureșteni, clujeni, de prin toată țara
„A fost o onoare să lucrez cu actori din toată țară, cu extraordinarii: Emil Coşeru, Doru Aftanasiu, Ioan Ginju, Axem Moustache, Rareș Lucaci, Dan Altan, Safta Zecheria, Haruna Condurache, Georgeta Burdujan, Radu Ghilaş, Adrian Gabureac, Genovel Alexa, Emilian Andrei, Cătălin Cucu, Viorel Vârlan, Claudiu Oprea, Codrin Dănilă, Nicolae Ionescu, Laura Bilic, Sonia Teodoriu, maestrul Ion Caramitru şi mulţi alți actori, unii foarte tineri şi toți foarte talentaţi. Așteptăm să găsim soluții pentru a plăti eforturile lor”, spune Victoria Baltag.

Stadiul filmului
Colectăm fonduri pentru a termina etapa de post-producție. Mai avem nevoie de 36.000 de euro pentru editare sunet, colorizare, muzică, subtitrare, împachetare. În afară de aceste costuri vor mai fi cele legate de taxele concursurilor de festival, costurile de premieră și cele aferente punerii la dispoziție a unei caravane care va merge în toate satele și orașele fără cinematograf din România, pentru a prezenta filmul. În altă ordine de idei, încurajăm business angels, filantropii și iubitorii de artă și cultură să contribuie fie la post-producție, fie la onorariile actorilor sau echipei. Așadar, ei pot alege fie un actor, fie un membru al echipei și achita direct un onorariu convenit. Pentru detalii, rugăm să consultați lista publică IMDB Experimentul Pitești împreună cu Victoria Baltag (0040 (0)747551721).

Mărturisirea fiilor unor condamnați
Prof. Andi Daschievici este fiul lui Petru Daschievici, deținut politic care a trecut prin ororile închisorii de la Pitești, iar domnul Lucian Merisca este fiul lui Constantin Merisca, un alt tânăr închis și torturat, tot acolo. Cei doi fii ai deținuților politici au văzut pentru prima dată bucăți din varianta brută regizorală a filmului „Experimentul Pitești”, în urma cărora au exclamat că sunt imagini identice cu cele povestite de părinții dumnealor la ieșirea din închisoare. „Este cutremurător să auzi prin ce au trecut acești oameni la Pitești, astăzi am văzut și imagini, pentru prima oară. Acest film este necesar conștiinței noastre naționale. Sprijinim inițiativa și vom ajuta și noi cum putem pentru terminarea acestui film”, spune Dr. Daschievici.

Reclama adusă filmului a mai atras atenția unor persoane care au descoperit, prin informațiile puse la dispoziție de către organizatorii filmului, că au avut rude (unchi, prieteni din copilărie, verișori) care au trecut prin ororile de la Pitești. Este vorba despre Doamnele Anca Negulescu, Raluca Cincu, Marta Roșu și încă un număr de persoane a căror identitate este păstrată cu discreție din dorința dumnealor.

Despre proiectul de film:
Totul a început în 2011, când, participând la o școală de vară despre Crimele Comunismului, regizoarea Victoria Baltag, terifiată și cutremurată emoțional de cele petrecute în timpul Experimentului de la Pitești, a decis să pornească pe drumul regizării unui film. Cu o documentare amănunțită în arhive, cărți de specialitate și documentare, în 2015 a făcut publică dorința realizării filmului, și treptat, s-au adunat oamenii care au devenit parte a familiei producției acestui film. Din păcate, instituțiile statului român au refuzat să finanțeze acest proiect, filmul realizându-se din fondurile proprii ale regizoarei, ale unor membri ai echipei și familiilor acestora, din donații și crowdsourcing. Producția s-a realizat cu peripeții: echipei i s-a furat generatorul electric de pe platoul de filmare, li s-au distrus decorurile, în multe zile au rămas fără bani de mâncare și transport, dar au reușit!

Cu planuri de a ajunge la festivaluri, în cinematografe și mai ales, de a forma memoria colectivă, echipa și actorii acestui proiect doresc să facă cunoscute publicului fragmente importante despre trecutul relativ recent al României, ca parte importantă și răscolitoare din istoria noastră.

Din lipsa de fonduri, proiectul se află în post-producție din 2016.
Acesta este un apel la conștiința fiecăruia de a dona pentru a sprijini etapa finală de realizare a filmului, un film despre cea mai cruntă perioadă a istoriei noastre, Experimentul Pitești, despre care laureatul Premiului Nobel pentru literatură – Alexandr Soljenițin spunea că „este cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, afirmă, cu aceeași zguduire emoțională, că „a fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”. Merităm și trebuie cu toții să ne cunoaștem istoria, mai ales acum la marcarea a 30 de ani de la căderea comunismului.

Despre regizoare
Victoria Baltag a absolvit Facultatea de Jurnalism și cea de Sociologie în 2008; s-a specializat în realizarea de documentare și reportaje social-antropologice. În 2011 încheie studiile în regie film și TV (este vorba despre un MA în „Film, istorie și televiziune” la Universitatea din Birmingham, unde termină cu distincția Merit). Produce peste 20 de scurt-metraje inspirate din piese de teatru englezești, cel mai cunoscut fiind „The Memory of Water” de Shelagh Stephenson, materiale de prezentare și documentare. În 2013 primește „Premiul de popularitate” cu documentarul „Credință și foc/ Faith and Flame” oferit de LSE Research Festival London. În 2014 același documentar este selectat pentru videoteca Festivalului Internațional de Filme Documentare de la Sheffield, cel mai mare festival de documentare din lume. Pentru „Experimentul Pitești”, Victoria s-a documentat mai bine de trei ani în arhivele I.C.C.M.E.R.-ului (Institutul de investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc). Anul trecut a mai luat un premiu: Business Excellence Award 2018, oferit de către Aquisituon Internațional. În 2019 este premiată cu The Best Independent Film Production Company în S-E Europe, tot din partea Acquisition Internațional.

Gânduri despre film de la actori:
,,Ca să putem înțelege societatea actuală trebuie să cunoaștem fenomenul Pitești. Anii au trecut dar fenomenul a devenit în timp, rafinat și la scară globală”.Valentin Braniște.

„Fie ca acest film să dezintegreze demonii noștri interiori”Axel Mustache.

„Am ales să mă implic în proiectul Herman pentru că sunt fascinat de istorie și, mai mult decât atât sunt argeșean. M-am născut în Câmpulung Muscel în 1983, am prins puțin din comunism, am fost șoim al patriei și în timpul studenției am aflat de fenomenul de reeducare de la Pitești. Ca argeșean și nu numai, ceea ce s-a întâmplat în anii 50 în pușcăriile din Pitești reprezintă o pată imensă. Mă doare să știu că lumea, atunci când vorbește de Pitești asociază numele acestui oraș cu trecutul odios. M-am implicat în acest proiect pentru că am vrut să am și eu o contribuție umilă la o muncă de Hercule. Victoria este un om extrem de riguros și exigent tocmai pentru că știe ce povară și-a asumat, aceea de a prezenta cea mai neagră perioadă din istoria comunismului. O admir și îi respect enorm munca și aștept filmul!”Bogdan Daradan.

„Filme precum acesta sunt o provocare atât din pricina subiectului dificil de abordat și care stârnește controverse încă în mentalul colectiv, și datorită dificultăților tehnice ale genului „docu-dramă” în care se încadrează. De aceea demersul Victoriei Baltag de a realiza un film pe marginea unui subiect care concentrează și mai mult atenția asupra unei perioade și așa greu de surprins filmic este un demers care trebuie, înainte de toate, respectat și salutat. În calitate de colaborator la realizarea filmului mi-aș dori că toți cei care îl vor urmări să simtă provocarea ce ne-a fost lansată cu curaj de către o tânără regizoare care nu s-a ferit de greutățile amintite mai sus. Mă întreb: câți artiști s-ar înhăma azi la așa povară? Urez filmului să aibă șansă!”.Sergiu Flesner.

„Sunt onorat să mă aflu printre cei care au contribuit la realizarea acestui film. Sunt student rrom și am ajutat la inserția în scenariu a unor cuvinte și expresii în limba rromani. Printre cei persecutați în centrele comuniste de „reeducare” s-au aflat și tineri rromi. Acest film reprezintă o experiență unică pentru mine și pentru colegii mei, realizată prin eforturi supraumene din partea regizoarei și din partea echipei. Revenind la subiectul filmului: omul nu poate înțelege o durere, dacă nu a simțit-o sau dacă nu s-a pus în pielea persoanei suferinde; nu poate înțelege un fenomen istoric dacă nu l-a cunoscut în toată complexitatea. Astfel, filmul a fost un „ experiment” provocator pentru mulți actori implicați în realizarea lui. Îmi doresc ca încercarea noastră să reînvie conștiința istorică a unui număr cât mai mare de români. Susțin cu multă căldură acest film!”Daniel Petrila.

Pagină Facebook a Filmului: https://www.facebook.com/ExperimentulPitestiFilmArtistic/

CONTACT: Victoria Baltag

Telefon: 0040(0)747551721

E-mail: baltag_baltag@yahoo.com