„El Santo” – Un restaurant de poveste

1.13 [640x480]

„Coasta albă” a Spaniei situată între Valencia la nord şi Alicante la sud, îşi merită pe deplin numele. Plaje cu nisip alb cu ore multe de soare, portocali şi migdali care în primăvară îşi revarsă florile şi miresmele asupra acestei minunate zone, atrag tot mai mulți vizitatori din lumea întreagă. O serie de staţiuni precum Benidorm, Calpe, Benissa, Moraira, îşi aşteaptă turiştii în fiecare an oferindu-le posibilitatea cazării atât în hoteluri cât şi în vile cochete, intime, bine întreţinute. Printre plajele nisipoase îşi fac loc mici golfuri cu plaje parţial nisipoase.

La 45 de km nord de Alicante se găseşte una dintre cele mai cunoscute staţiuni turistice din lume: Benidorm. Cu toate că în jurul anilor ’50 era un simplu oraş pescăresc, situarea sa şi clima blândă mediteraneană l-a transformat rapid într-un „magnet” turistic, care şi în timpul iernilor are temperaturi de 19-22 de grade. Din locul numit „balconul Mediteranei” se desfășoară o fantastică panoramă asupra întregii coaste. Cele mai cunoscute plaje sunt: Playa de Poniente, Weststrand, Playa de Levante.

Calpe, orașul nordicilor europeni…

Port şi oraş în acelaşi timp, Calpe reprezintă o oază a celei mai cunoscute regiuni turistice din Costa Blanca. Este o enclavă privilegiată aşezată lângă apele liniştite ale Mediteranei, locul în care frumuseţea naturii, gastronomia, cultura, marea şi munţii sunt parte din viaţa de zi cu zi a localnicilor. Partea veche a oraşului atrage tot mai mulţi turişti, datorită amestecului fascinant de muzee, străduţe pitoreşti, pieţe, baruri, restaurante şi terase. Districtul municipal se întinde de-a lungul golfului a cărui margine nordică e marcată de impresionanta stâncă Ifach, elementul de rezistenţă din Costa Blanca. Ea a fost numită parc natural în 1987 şi asigură adăpost pentru numeroase specii rare de plante. Stânca Ifach, ce are o înălţime de 332 de metri, se întâlneşte cu marea în punctul numit Carallot şi desparte coasta Calpe în două golfuri largi, unde amatorii de sporturi acvatice au la dispoziţie toate facilităţile pentru a le practica.

Posibilităţile de petrecere a timpului liber pe care le oferă Calpe sunt nenumărate: de la plimbările pe faleză sau băile în mare, până la practicarea sporturilor nautice (scufundări, schi acvatic, windsurf) sau excursiile cu vaporul la insula Benidorm. Nu trebuie trecute cu vederea sărbătorile specifice din acesta zonă şi nici gastronomia ai cărei protagonişti sunt peştele şi orezul.

Staţiunea este locuită în special de belgieni, britanici, olandezi, danezi și germani, astfel încât nu prea ai ocazia să auzi vorbindu-se în spaniolă. Totul a început cu vile şi construcţii de câte două-trei etaje, vopsite în alb şi vernil şi ridicate de-a lungul unor străduţe şerpuitoare pe teritoriul stâncos din spatele plajelor care chemau din ce în ce mai mulţi turişti, astfel că staţiunea a devenit prea mică pentru  „năvălitorii occidentului”… Mai întâi, au apărut hotelurile de câte cinci-șase niveluri, apoi de câte 10, șí chiar 15-20. Noile hoteluri au faţade de sticlă, piscine pe acoperiş, însă toate, de la înălţimea lor, îşi topesc umbra în mare. Calpe este un loc despre oameni, pentru oameni, locul perfect pentru revederi sau pentru poveşti alături de cei dragi şi călătorii culinare. Aşa că, poţi să treci pe acolo să guști bucuria vieţii, dar în acelaşi timp să ai parte de un prânz pe cinste. În cazul în care nu te poţi decide ce să mănânci, poţi să te oprești în centrul vechi al orașului, cu străduțe pietonale, să intri ca să consulţi meniul zilnic de la El Santo şi totodată să profiţi de oportunitatea de a savura o friptură din carne de vită argentiniană, delicioasă, pregătită pe grătar cu jar din lemn de stejar și fag.

Vechiul bate noul…

Timpurile vechi se întâlnesc cu timpurile noi. Locul care ne aduce aminte de casele bătrâneşti de la ţară, care rar mai pot fi văzute, şi mirosul de pâine coaptă în vatră sfidează toată era informatizării de astăzi. Vechiul bate noul. Dacă vreţi să vă aduceţi aminte de copilărie vă recomand să petreceţi câteva clipe la restaurantul El Santo din stațiunea Calpe. Pizza făcută în cuptor pe vatră, carnea prăjită pe jar din lemn după rețete argentiniene şi aranjamentul interior al localului ne fac să ne trezim în satul bunicilor. Pe  Anne Speidel, cea care a dat viaţă restaurantului El Santo am întâlnit-o la treabă, într-o minunată seară de toamnă. Am întrebat-o cum a luat fiinţă această afacere: „Din vânzarea unei proprietăţi pe care o deţineam în Germania am cumpărat o casă veche în Calpe, oraș de care m-am îndrăgostit la prima vedere în anii ’80. Casa are câteva sute de ani, am recondiţionat-o, am extins-o şi am păstrat stilul vechi. Am investit mult ca totul să arate aşa. Am căutat să ies cu ceva nou pe piaţă. În meniu am pus mâncăruri vechi, tradiţionale care să ne aducă aminte de copilărie. Pizza care se serveşte aici e făcută pe vatră, avem carne adusă din Argentina pe care o preparăm numai pe grătar cu  jar din lemn. Am vrut calitate, cantitate şi preţ bun. Să fie ceva nou pe piaţă”, a declarat Anne Speidel.

În lumea de basm…

Anne este unul dintre acei întreprinzători care au înţeles că, banul nu vine de unul singur, ci trebuie ademenit. Nu oricum, ci prin muncă, talent şi dăruire. Proprietara unui restaurant tot mai căutat de turiști, a dorit să facă o unitate care să se remarce atât prin aspect, cât şi prin calitatea serviciilor și mai ales a produselor. La aproape 30 de ani de la înfiinţare, toţi cei care au trecut pragul restaurantului El Santo, spun că, Anne a reuşit să-şi împlinească dorinţa: mobilier vechi de colecţie, antichităţi, un personal amabil şi atent la nevoile clienţilor, toate se reunesc într-o locaţie retrasă de zgomotul oraşului. Și-a ales cu multă grijă echipa cu care lucrează pentru că în opinia Annei personalul face diferenţa. Este puntea de legătură dintre clienţi şi restaurant. Pentru ea, nu are importanță culoarea pielii sau a provenienței oamenilor. Nu a fost niciodată rasistă și apreciază mult sinceritatea, cinstea și devotamentul. Cu oameni precum bucătarul argentinian Osvaldo, pizzerul spaniol José, românii Adrian Damian și Christian Nadler și toți ceilalți care fac parte din echipa restaurantului El Santo, Anne Speidel se simte ca într-o familie. Alături de ceilalți, cei doi români s-au remarcat prin resposabilitate, seriozitate și profesionalism, motiv pentru care Anne îi apreciază și-i respectă foarte mult.

În interviul pe care mi l-a acordat, Anne a dovedit că este mai mult decât un om de afaceri: este o iubitoare şi o colecționară de frumos, cu un simţ critic foarte ascuţit. Ea susţine că de multe ori s-a ghidat în viaţă după cuvintele lui Borges: „Nu poţi pierde decât ceea ce nu ai avut”. Este o persoană modestă, nu-i face plăcere să iasă „în faţă”, pentru că, „numai despre oameni renumiţi trebuie ştiute anumite lucruri”, spune ea. La  întrebarea mea „ce înseamnă a avea succes”, Anne Speidel mi-a răspuns simplu: „succes, înseamnă să coabitezi cu normalitatea”. Desigur, Anne îşi doreşte pentru viitor să-și extindă afacerea, dar ea ştie foarte bine că: „Omul întotdeauna plănuieşte, dar Dumnezeu decide!”  Că Anne Speidel colecţionează antichităţi, restaurantul El Santo este o dovadă clară a pasiunii sale pentru frumos, artă şi lucruri a căror valoare stă în vârsta lor. Senzaţia de întoarcere în timp, pe care o trezeşte localul oricărui vizitator, este conferită şi de prezenţa unui radio vechi de colecţie, a unui gramofon, a unei maşini de cusut și multe altele, obiecte pe care Anne le colecţionează de mai bine de 30 de ani. Despre familie, Anne spune numai lucruri extraordinare, în rest, în măsura esteticului, îi place să facă lucruri care nu sunt interzise de bunele moravuri. Iar în ceea ce priveşte timpul liber, ea  spune că: „un om de afaceri are atâta timp liber, cât îi permite managementul propriei persoane”.

El Santo, este un loc unic care și-a deschis porțile în anul 1983. După 30 de ani de existență își păstrează esența de odinioară iar cei care îi trec pragul, intră într-o lume de vis, o lume a unui colecționar de antichități în care aranjamentul interior reprezintă o părticică din sufletul său. Fermecați de interiorul de basm și încântați de savoarea și calitatea celor peste 15 feluri de carne la grătar, 44 varietăți de pizza pe vatră și peste 21 de salate diferite, proaspete și de cea mai bună calitate și pentru toate gusturile, turiștii revin, iar și iar… și de la an la an, alți oameni de bine din toate colțurile lumii, pășesc în lumea bunicilor, în lumea de basm a tot ce înseamnă: frumusețe, valoare, calitate…

Steak House – Pizzeria

Calle Torreones, 3

03710 Calpe/Alicante

Un material realizat de Kasandra Kalmann Năsăudean

Foto: Răzvan Ionescu

2.13 [640x480]

3.12 [640x480]

3.13 [640x480]