Bujorul românesc, o specie unică în Europa

Bujorul, o specie unică în Europa, este considerat „element de identitate naţională” și înfloreşte o singură dată pe an, în luna mai, timp de 10 zile.

Floarea sălbatică crește spontan în câteva regiuni ale ţării, precum Măcin şi Babadag (Tulcea), Troianu (Teleorman), Comana (Giurgiu), Zau de Câmpie (Mureş), Pleniţa (Dolj) sau Stoicăneşti (Olt).

Cu cinci specii spontane şi trei specii cultivate, bujorul are circa 100 varietăţi şi soiuri. Prima dintre ele, bujorul românesc (Paeonia peregrina varianta romanica sau Paeonia peregrina Miller – în enciclopedia florei), creşte cu deosebire în sud-estul ţării. De numele bujorului românesc se leagă vechi legende şi superstiţii.

În județul Teleorman există o arie naturală protejată de interes naţional. Este vorba despre Rezervaţia naturală Pădurea Troianu, al cărei obiectiv îl constituie conservarea florei sălbatice şi protejarea speciei de bujor românesc. În prezent, această rezervaţie naturală este administrată de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. Floarea are culoarea roşu aprins, cu un număr de 5-8 petale aşezate pe un singur rând.

Cu scopul protejării acestei specii, au fost instituite măsuri de conservare, precum reducerea căilor de acces în pădure și monitorizarea constantă a dăunătorilor.

Pădurea de bujori din Teleorman este de o frumusețe impresionantă. Zona a fost declarată rezervaţie naturală de tip floristic şi forestier printr-o hotărâre de guvern, emisă în 2004, cu scopul de a proteja bujorul românesc, floarea fiind inclusă pe Lista Roşie a Plantelor Superioare din România.

Pentru ca specia să reziste mai departe, în pădurea de la Troianu s-au impus măsuri de protecţie a florei şi faunei, prin reducerea căilor de acces în pădure, interzicerea plantării salcâmului şi desfăşurarea  oricăror activităţi care ar putea provoca distrugerea  bujorului românesc. În zonă este interzis păşunatul, folosirea focului sau aruncarea gunoaielor.

Bujorul înfloreşte în luna mai, iar perioada de florescenţă durează aproximativ zece zile. Jumătatea lunii mai este perioada în care Pădurea de la Troianu atrage zeci de vizitatori, curioşi să vadă cum arată cea mai rară specie de floare din România, unicat în Europa.

Bujorul este considerat simbol al prosperităţii şi luxului şi apare în mitologia greacă. Românii au dezvoltat o serie de superstiţii despre floarea rară care i-a însoţit de-a lungul istoriei. Se spune că cei care rup florile de bujor vor fi atacaţi de ciocănitori. Deşi este atestat faptul că bujorul este toxic şi nu are proprietăţi tămăduitoare, există o veche superstiţie potrivit căreia planta prinde proprietăţi miraculoase dacă rădăcina este culeasă noaptea.

A consemnat: Kasandra Năsăudean

Foto: discoverdolj.ro