Spania înregistrează 164 de decese, cel mai mic număr de la începutul stării de alarmă

227

Numărul deceselor cu coronavirus în Spania din ultimele 24 de ore a scăzut la 164 în această duminică, cea mai mică cifră de când țara a intrat în alarmă pe 15 martie. La câteva ore după ce țara intră pe deplin în etapa 0 a „planului de revenire la o nouă normalitate”, există deja mai mult de 25.200 de decese de la începutul pandemiei, scrie RTVE.

Numărul de cazuri confirmate cu COVID-19 în Spania este de 217.466, deși aceste date nu includ cazurile totale, întrucât Ministerul Sănătății a furnizat infecțiile doar pentru o săptămână prin testul PCR. Sâmbătă, 2 mai, Carlos III Health Institute raportează un total de 247.122, deoarece Spania continuă să fie a doua țară cu cele mai multe cazuri de coronavirus după Statele Unite.

Situația este „sincer, bună”, a declarat directorul Centrului de Coordonare a Alertelor și Urgențelor în Sănătate (CAES) al Ministerului Sănătății, Fernando Simón, care a avertizat că, deși „este o cifră foarte bună dacă o comparăm cu zilele anterioare, trebuie evaluat totul cu multă atenție”, deoarece este o informație obținută în weekend, notează El País.

Simón a explicat că o scădere „în mod clar” este observată în ultimele 12 sau 14 zile, în conformitate cu declarația ministrului Sănătății, Salvador Illa, de luni: „Boala se află acum în marja de control”.

Spania a împlinit 50 de zile de izolare în această duminică, avansând spre aplatizarea finală a curbei, odată depășit maximul infecțiilor cu COVID-19. Autoritățile din domeniul sănătății presupun că s-a depășit acel vârf al infecțiilor și, prin urmare, Spania se situează pe ceea ce este cunoscut sub numele de platou al epidemiei și aceasta se bazează pe faptul că, în fiecare zi, există mai puține infecții și mai puține decese.

Cu toate acestea, primul ministru Pedro Sánchez, a anunțat, duminică, 3 mai, punerea în aplicare a unei proceduri de „co-guvernare” cu comunitățile autonome în timpul „planului de revenire la o nouă normalitate”, cu scopul de a „consolida consensul și coordonarea”, au informat surse RTVE de la Moncloa.

Intenția executivului este că, deși Ministerul Sănătății este cel care pilotează evaluarea diferitelor faze ale decalării, aceasta se bazează pe un „dialog bilateral” cu comunitățile autonome, astfel încât acestea să decidă mai întâi „unitatea de acțiune teritorială care se consideră mai convenabilă”, deși Guvernul și-a arătat deja preferințele, deoarece modificările pe etape se fac pe baza unităților provinciale.

Sánchez a comunicat această decizie președinților regionali în cea de-a opta conferință telematică pe care a susținut-o de la începutul crizei de coronavirus, și în care a insistat asupra necesității aprobării unei noi extinderi a stării de alarmă „pentru a ridica restricțiile de mobilitate și izolare”, care va fi necesară în săptămânile următoare pentru a putea trece de la o etapă la alta.

În consecință, Sánchez va solicita Congresului, miercuri, 5 mai, cea de-a patra prelungire a stării de alarmă, pentru încă 15 zile. „Știm acum că starea de alarmă a funcționat și știm că este încă necesară”, a spus Sánchez, într-o apariție în Moncloa.

Extensia actuală, a treia, a intrat în vigoare duminică, 26 aprilie, și va dura până la miezul nopții, între 9 și 10 mai.

Pentru a aproba prelungirea, guvernul are nevoie de o majoritate simplă a Congresului. La ultimul vot, pe 23 aprilie, prelungirea a fost aprobată cu 269 de voturi pentru, 60 împotrivă și 16 abțineri.

În ceea ce privește utilizarea măștilor, Pedro Sánchez a anunțat că purtarea lor în mijloacele de transport public va fi obligatorie începând de luni, 4 mai, când va începe etapa 0 a „planului de revenire la o nouă normalitate”.

Pentru a respecta această obligație, Guvernul va oferi în total 6 milioane de măști în principalele stații de transport public, alte 7 milioane Federației Spaniole pe Municipalități și Provincii (FEMP) pentru a continua distribuirea acestora, și alte 1,5 milioane de măști unor organizații care să garanteze distribuția lor în grupuri de persoane cu dizabilități.

A consemnat: Mircea Fluieraș

Foto: RTVE