Bruxelles: Comisia Europeană a acceptat să prelungească pentru încă un an ţinta de deficit a Spaniei

Comisia Europeană a acceptat să prelungească pentru încă un an ţinta de deficit a Spaniei la o valoare sub 3% din PIB (până în 2014), dar a avut şi nişte condiţii: Guvernul spaniol trebuie să concretizeze „noi ajustări bugetare” pentru 2013 şi 2014, care să garanteze îndeplinirea noului obiectiv, scrie agenţia de ştiri Europa Press, care a consultat surse de la Bruxelles. Printre alte asemenea măsuri cerute de CE ar putea fi majorarea TVA-ului şi majorarea vârstei de pensionare.
Iniţial, Spania acordase cu CE un deficit de 3% din PIB pentru 2013, dar Spania a cerut în repetate rânduri Bruxelles-ului să îi amâne cu un an această ţintă.
Propunerea formală de a acorda Spaniei un an în plus nu va fi prezentată astăzi, ci va trebui să aştepte până când Executivul lui Mariano Rajoy va concretiza noile ajustări bugetare, probabil odată cu aprobarea bugetelor pe anul 2013. Comisia vrea să analizeze mai întâi aceste măsuri ale Spaniei, înainte de a decide dacă sunt suficiente.
Bruxelles-ul va ţine cont la momentul relaxării obiectivului de deficit al Spaniei de recesiunea care a afectat Spania şi de propriile revizuiri economice, care arată o cădere a PIB-ului de 1,8% în acest an şi de 0,3% în următorul.
A consemnat Mircea Fluieraș