Avocatul Alexandru Lazăr – Un adevărat ambasador al României în Spania
Alexandru Lazăr este unul dintre românii care fac cinste țării noastre în Spania. Absolvent Magna cum laude la 13 materii în cadrul Universității din Granada este partener al firmei de avocatură IntLaw din Barcelona, specializată în consultanță în Business Law și Drept Internațional. A absolvit în 2009 Masteratul în Drept Internațional din cadrul Institutului Superior de Drept și Economie din Barcelona, urmat de un al doilea Masterat în Drept Internațional, Comerț Exterior și Relații Internaționale.
În prezent este doctorand în programul Fundamentele Dreptului Economic și al Companiilor în cadrul ESADE Barcelona. În plus, este profesor în cadrul cursurilor de formare organizate de către Baroul din Barcelona pentru avocații Baroului și predă la Universidad Pompeu Fabra.
Am avut plăcerea de a-i asculta povestea. Iată ce a însemnat pentru Alexandru Lazăr plecarea din România pentru a începe o nouă viață în Spania!
Reporter: Cum te-ai caracteriza din momentul în care ai venit în Spania și până în prezent din punct de vedere personal și profesional?
Alexandru Lazăr: Din punct de vedere personal consider că sunt mai matur. Am ajuns în Spania când aveam 18 ani. Ideea inițială a fost să studiez dreptul aici și apoi să mă întorc în România. De la comoditatea pe care mi-a oferit-o familia, de a sta acasă cu părinții și a avea totul pe dinainte am trecut brusc la un alt Alex, care trebuia să aibă grijă de el, să-și plătească facturile, să meargă la facultate, să aprobe materiile fără să fie împins de la spate.
Reporter: Să pleci din România a fost o decizie planificată dinainte sau a fost ceva spontan?
Alexandru Lazăr: Nu. Știam că vroiam să merg la facultate în străinătate. De altfel, gândul inițial era să mă pregătesc pentru o bursă în Japonia, dar la scurt timp înainte de examenul, care se numește selectividad, care a trebuit să-l aprob în Bulgaria, pentru că în România nu exista, am decis să plec în Spania. Am fost influențat mai mult de faptul că eu studiam la Liceul Cervantes, care are o convenție cu Universitatea din Granada. M-am decis cu o lună înainte, pentru că vroiam să văd cum e să trăiești în afara României! Vroiam să cunosc Occidentul, să cunosc alte tipuri de oameni, vroiam să-mi deschid mintea.
Reporter: Te-ai mai întoarce în România?
Alexandru Lazăr: Nu pot să spun nu. Lumea pe care am construit-o până acum e o lume fără granițe. E practic o chestiune de câteva ore. Eu sunt foarte legat de România. De aceea particip în viața din țară prin fundația CESAR. Rădăcinile mele au rămas ancorate în România, chiar dacă sunt la trei mii de kilometri distanță. A mă întoarce este relativ! Deocamdată sunt în acest proiect cu IntLaw, prin intermediul căreia de fapt vrem să intrăm și în piața din România.
Reporter: Crezi că ai avea același succes în lumea avocaților din România ca aici?
Alexandru Lazăr: De ce nu? Cu siguranța da, pentru că lumea avocaților din România este o lume foarte matură.
Reporter: Conturează-mi urcușul tău profesional de când ai început facultatea până în prezent!
Alexandru Lazăr: Am studiat în Granada. Un oraș universitar, unde 70% din populație sunt studenți. Acolo sunt case de avocatură, dar foarte mici, iar din acest motiv nu am avut posibilitatea unei practici din timpul facultății. După ce am terminat universitatea m-am gândit că ar trebui să fac un master. Și am ales să-l fac în Barcelona! În timpul masterului cei de la Baker&Makenzie, o casă de avocatură cunoscută la nivel mondial mi-a propus să intru la ei, în anul 2009. M-am dezvoltat mult ca profesionist. În acest timp mi-am dat seama că vreau să construiesc ceva de la zero. Am discutat cu partenerii fondatori de la IntLaw și am început acest proiect acum aproape cinci ani.
Reporter: De-a lungul timpului ai obținut anumite premii. Cum te-au făcut să te simți aceste reușite?
Alexandru Lazăr: Au fost o onoare extraordinară, o euforie și o mare bucurie, pentru că mi-am dat seama că sunt pe drumul cel bun. Mi-am dat seama că sunt constant, odată cu câștigarea celui de-al doilea premiu. Aceasta ar fi o calitate a unui bun avocat! Primul premiu l-am obținut la 26 de ani: eram cel mai tânăr participant din categoria senior, la profesioniști!
Reporter: În tot acest urcuș ai simțit vreo discriminare din cauza faptului că ești străin, român?
Alexandru Lazăr: Niciodată. Singurele remarci care pot părea deranjante au fost exclamații ca: ești din România? N-aș fi zis! În acel moment rugam să mi se descrie persoanele pe care le vede ca români. Este clar o problemă de imagine, pentru că eu cred că suntem o comunitate un pic haotică. Nu avem unitate! Suntem o comunitate dezbinată și astfel e greu să schimbăm imaginea care ne-o face mass-media de aici din Spania.
Reporter: Ce înseamnă corporate compliance într-un limbaj comun?
Alexandru Lazăr: Corporate compliance se caracterizează prin responsabilitate. Să ne imaginăm că avem o companie care merge bine, dar noi vrem ca lucrurile să se facă perfect, ca legile să se respecte. Lucrul acesta se poate face dacă avem reguli și dacă există ordine. Astfel corporate compliance include o serie de manuale pe care toți angajații trebuie să le cunoască, care protejează firma respectivă de orice delict. E ca educația primită în cei șapte ani de acasă: regulile de bază!
Reporter: Dacă vrem ceva se va îndeplini, doar dacă facem tot ce ne stă în putință! Mai există și în alte țări?
Alexandru Lazăr: Corporate compliance există și în Spania de ceva timp, dar a intrat mai puternic din 2010. Italia, Germania, Anglia și SUA sunt unele din țările care au dat naștere acestui concept. Dar în Spania eu l-am implementat. Cred că orice entitate juridică care are potențialul de a comite delicte ar trebui să aibă acest departament.
Reporter: Care a fost cel mai greu caz?
Alexandru Lazăr: O operațiune a fost cea legată de vânzarea unor active la nivel mondial și din cauză că au fost foarte multe contracte la mijloc, lucrurile erau destul de confuze. Colegii mi l-au plasat în momentul în care au considerat că era deja o luptă pierdută. Ce am făcut a fost să cer ajutorul celor de lângă mine, să fac o muncă în echipă. Singur mi-ar fi luat foarte mult. S-a terminat cu succes!
Reporter: Ce activități de voluntariat ai emis?
Alexandru Lazăr: Voluntariatul l-am început în 2008, când s-a fondat Liga Studenților Români din Străinătate. I-am contactat și le-am spus că-mi ofer ajutorul din punct de vedere juridic. Spre plăcuta mea surpriză nu s-au grăbit să spună da, ci mi-au cerut un CV. Denotă că ei vor să facă ceva interesant! Am propus să facem departamentul de consultanță juridică pro-bono. Din 2013 am intrat în CESAR, centrul de expertiză al absolvenților români. Este o fundație apolitică cu scopul de a îmbunătăți societatea noastră prin experții pe care îi avem. Această fundație a implementat inițiativa cetățenească I74.
Reporter: Cum ai reușit să implici viața personală în carieră?
Alexandru Lazăr: N-am avut chiar nici o problemă în acest sens. Soția mea este tot avocat aici în Spania. Am avut amândoi același ritm de lucru, fapt pentru care nu am avut probleme pe plan personal.
Reporter: Ce planuri ai de acum încolo?
Alexandru Lazăr: Cel mai important este să dezvolt ce am început aici în IntLaw în ultimele două luni de zile. Să încercăm să penetrăm în piața românească. Să termin doctoratul și să continui să predau la universitate.
Reporter: Crezi că fiind în afara țării avem nevoie de noroc, de relații sau pur și simplu de multă muncă?
Alexandru Lazăr: Este nevoie de foarte multă muncă și seriozitate, plus un gram de noroc. Eu n-am avut nici o relație când am intrat pe piața avocaturii de aici. Dacă vrem ceva, se va îndeplini cu siguranță doar dacă facem tot ce ne stă în putință. Trebuie să fim mereu optimiști și să facem ceea ce ne place!
Un interviu realizat de Livia Velnic – Reporter Occidentul Românesc / Barcelona
Nota redacției:
- Avocatul Alexandru Lazăr a fost nominalizat pentru Premiile de Excelență „Mihai Eminescu” 2016, în cadrul Galei de premiere a Campaniei „Noi susținem excelența!”, ce se va desfășura în perioada 15 – 17 ianuarie 2016 în Benidorm / Provincia Alicante.
- Realizările de excepție ale lui Alexandru Lazăr au fost evidențiate și de către statul spaniol, fiind invitat la Curtea Regală a Spaniei unde a avut prilejul să discute cu Regele Felipe al VI-lea și cu președintele guvernului Mariano Rajoy.