Atenționare prin SMS pentru cetățenii români cărora le expiră pașapoartele simple electronice

85

Ministerul Afacerilor Externe al României, prin Departamentul Consular și, respectiv, Ministerul Afacerilor Interne al României, prin Direcția Generală de Pașapoarte, au inițiat implementarea unui sistem de atenționare a cetățenilor români cărora le expiră pașapoartele simple electronice.

Notificarea se realizează prin intermediul mesajelor scurte de tip SMS, transmise pe numerele de telefon furnizate de către cetățeni la depunerea ultimei cereri de pașaport. Pentru numerele de telefon din străinătate, textul mesajului va fi următorul: “Pașaportul dvs. va expira în curând (sau, după caz, a expirat). Pentru reînnoire, programați-vă online pe epasapoarte.ro  (România) sau econsulat.ro (străinătate). Dep.Consular MAE” (142 caractere). Mesajele vor fi trimise de la numărul scurt 1813, la eticheta de expeditor figurând termenul  „Pașapoarte”. De asemenea, în luna martie a acestui an, vor primi un SMS de notificare cetățenii cărora le-a expirat pașaportul în ultimele 6 luni.

Aceasta inițiativă (notificarea prin SMS) se înscrie într-un proiect amplu, derulat de MAE și MAI, care include și alte demersuri de natură tehnică în acest domeniu (interconectarea la maxim a sistemelor SIMISC și E-Pass, trecerea la un nou sistem de operare – Windows 10, extinderea valabilității pașapoartelor la 10 ani). Proiectul de notificare prin SMS se derulează în cadrul campaniei publice de informare și conștientizare a cetățenilor români pe tema documentelor de călătorie și este menit să le atragă acestora atenția cu privire la necesitatea verificării din timp a valabilităţii pașaportului deținut, precum și a posibilității de a solicita eliberarea documentului pe tot timpul anului, nu doar pe perioada lunilor de vară.

Campania reiterează facilitățile puse la dispoziţia cetăţenilor români de a se programa online prin intermediul portalului www.econsulat.ro (în străinătate) și site-ul www.epasapoarte.ro (în țară).

Aceste demersuri sunt de natură a degreva, îndeosebi în perioadele aglomerate, activitatea de lucru cu publicul în materie de documente de călătorie la nivelul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare (MD/OC) și al serviciilor publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple (SPCEEPS).