Asociația Carpatia, simbol al integrării românilor în societatea spaniolă

47

O nouă organizație a prins viață în comunitatea românească din Villarejo de Salvanés, Provincia Madrid,  duminică, 11 septembrie 2011. Evenimentul a început în jurul orei 10 în incinta Casei de Cultură din oraș, cu o slujbă religioasă realizată de către Parohia Sfântul Ioan de la Prislop,  susținută de părintele paroh, Sebastian Hart. După slujba religioasă la care au participat sute de români rezidenți în Villarejo de Salvanés și împrejurimi, cei prezenți la eveniment au avut ocazia să viziteze în jurul orei 13, o expoziție de costume populare românești și să participe la inaugurarea Asociației Carpatia. Prin grija asociațiilor românești cu tradiție și cunoscute ca model de urmat în comunitățile românilor din Spania (Asociația Femeia, Asociația Tricolor sau Asociația Românilor din Provincia Cuenca) și a celor care au dat viață acestor organizații, Violeta Vartic, Vasilica Știr sau Rodica Iozan, s-a înființat Asociația Carpatia a cărei președintă este Marilena Giurcă. Alături de aceasta, alte tinere românce: Lavinia Toancă, Ioana Cocian,Camelia Porumb, Lucreția Motogua, Camelia Mihai, s-au implicat în crearea acestei organizații care are ca scop păstrarea limbii române, a tradițiilor și obiceiurilor populare precum și întegrarea românilor din Villarejo de Salvanés cât mai bine în societatea spaniolă.

La eveniment au participat invitați din diverse zone și domenii astfel că, printre aceștia am remarcat prezența lui Ionuț Neagu din partea Ambasadei României în Spania, primarul orașului Villarejo de Salvanés – Marco Antonio Ayuso, Rafael Barcala Gómez- președintele Mancomunidad Intermunicipal de Servicios Sociales del Sudeste de la Comunidad de Madrid (MISECAM), Ruth Sánchez – din partea departamentului cultural și mulți alții.

Într-o atmosferă relaxată, români și spanioli au gustat din produsele tradiționale românești, au admirat costumele populare, au schimbat păreri. Un alt eveniment care marchează stabilitatea românilor, relațiile strânse dintre comunitățile spaniole și române și respectul reciproc dintre acestea.

Redacția Occidentul Românesc