Asociaţia ARIPI din Alicante a sărbătorit Ziua Națională a României și a marcat 9 ani de existență a „Şcolii române pentru a doua generație a migrației”

267

DSC_0711 [1600x1200] [640x480]

1 Decembrie reprezintă, din anul 1918, evenimentul cel mai important din istoria țării, unirea Transilvaniei cu România, înfăptuirea unei dorințe de mii de ani a românilor. Ziua Națională a României, momentul cel mai important din viața noastră, a tuturor românilor, a fost marcată la fel ca în fiecare an și de către Asociația culturală româno-spaniolă ARIPI din Alicante.

Înfiinţată în anul 2005 de către Cătălina Iliescu-Gheorghiu (conf. dr. la Catedra de traductologie şi director al Cursurilor de vară „Rafael Altamira“ la Universitatea din Alicante), cu scopul de a păstra o punte culturală între Spania și România, desfășoară și în acest an, proiectul „Şcoala de română pentru a doua generaţie a migraţiei”. Proiectul este un succes și se realizează cu finanţare de la Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, de 9 ani, fără întrerupere.

Cursurile de limbă și cultură din cadrul proiectului „Şcoala de română pentru a doua generaţie a migraţiei”, sunt destinate copiilor români cu vârsta între 3 și 12 ani din comunitatea românească din Alicante, cu scopul de a păstra nealterată limba maternă.

Pe data de 28 noiembrieAsociaţia culturală româno-spaniolă ARIPI a sărbătorit Ziua Națională a României și împlinirea a 9 ani de existență a proiectului de succes „Şcoala de română pentru a doua generaţie a migraţiei”împreună cu elevii de la cursurile de limbă și cultură, părinții acestora și invitați, în incinta Universității din Alicante.

DSC_0024 [1600x1200] [640x480]

Începând cu orele 11:00, organizatorii și-au întâmpinat invitații cu pâine și sare, cel mai cunoscut ritual românesc, în semn de respect, dragoste, bunătate şi omenie.

În deschiderea evenimentului toți cei prezenți au cântat imnul României iar Cătălina Iliescu-Gheorghiu în calitate de președinte al Asociaţiei culturale româno-spaniolă ARIPI, și organizator, a subliniat în discursul său faptul că 1 Decembrie a fost şi este ziua cea mai importantă şi semnificativă din trecutul, prezentul şi viitorul României, şi marchează un eveniment istoric: unirea Transilvaniei cu România, iar șeful oficiului consular român din Castellón de la Plana, Dragoș Viorel Țigău a mulțumit tuturor pentru prezență și pentru posibilitatea de a sărbători împreună cea mai importantă zi a românilor: Ziua Națională a României.

DSC_0064 [1600x1200] [640x480]

După discursul șefului oficiului consular român din Castellón, profesorul de istorie Laurențiu Bărbieru a efectuat o prezentare a importanței și semnificației Zilei Naționale menționând faptul că fiecare naţiune, fiecare ţară din constelaţia politică a lumii îşi are propriile momente de strălucire istorică pe care le rememorează ca elemente de reper şi idealuri sacre din generaţie în generaţie. Unele sărbătoresc independenţa, instituirea regalităţii, reuşite religioase, căderea unui sistem, descoperirea geografică etc. Națiunea românească a sfinţit în calendarul propriu ziua când, toţi membrii săi au devenit cetăţeni ai aceleiaşi ţări, parte ai aceleiaşi comunităţi, după o dezbinare seculară, realizarea unităţii fiind considerată a fi actul de căpătâi care a stat la baza formării naţiunii române.

DSC_0201 [1600x1200] [640x480]

În continuarea programului, Luminița Mihai – profesor de limba română în cadrul „Şcolii de română pentru a doua generaţie a migraţiei”, împreună cu elevii de la cursurile de limbă și cultură și părinții acestora, au prezentat invitaților un adevărat spectacol ce a marcat sărbătorirea Zilei Naționale a României.

DSC_0383 [1600x1200] [640x480]

DSC_0369 [1600x1200] [640x480]

Copiii, rând pe rând, au ieșit la… tablă și au expus publicului, pe hartă, din cunoștințele lor despre geografia României, despre munți și ape, au descris frumusețile țării, au recitat poezii și au cântat melodii populare cunoscute: „Drag mi-e jocul românesc”, „Dealul Clujului”, „Mi-am făcut bundiță nouă”, „Românașul”, „Sunt român, român voinic”, sub îndrumarea atentă a profesoarei lor, Luminița Mihai.

DSC_0495 [1600x1200] [640x480]

Un alt moment foarte apreciat al programului dedicat sărbătoririi Zilei Naționale a fost și prezentarea costumelor populare purtate de către părinții copiilor de la cursurile de limbă și cultură din cadrul „Şcolii de română pentru a doua generaţie a migraţiei”. Astfel că,  în timp ce aceștia au colorat desene cu harta și steagul României, părinții s-au întrecut unii pe alții în a povesti despre regiunile din care provin din țară, și a prezenta costumul popular purtat.

DSC_0547 [1600x1200] [640x480]

Frumusețea dansului folcloric românesc e dată de complexitatea sa

În continuarea programului special pregătit pentru marea sărbătoare, părinții și copii și-au exprimat creația artistică prin cunoscutele dansuri folclorice ce ne oglindește concepția despre lume și viață, ca popor: „Brașoveanca”, „Alunelul”, „Perinița”, și desigur, „Hora Unirii” la care au participat toți invitații.

DSC_0561 [1600x1200] [640x480]

Ziua de sărbătoare a fost un succes și s-a finalizat cu o degustare de produse tradiționale românești pregătite natural pentru eveniment de către organizatori, membri ai asociației ARIPI și părinții copiilor de la cursurile de limbă și cultură românească.

DSC_0669 [1600x1200] [640x480]

La mulți ani, români! La mulți ani, România!

 Un material realizat de Andra Costandache – Reporter Occidentul Românesc pentru Comunitatea Valenciană din Spania

Nota redacției:

Cătălina Iliescu-Gheorghiuconf. dr. la Catedra de traductologie şi director al Cursurilor de vară „Rafael Altamira“ la Universitatea din Alicante a fost nominalizată pentru Premiile de Excelență „Mihai Eminescu” 2016, în cadrul Galei de premiere a Campaniei „Noi susținem excelența!”, ce se va desfășura în perioada 15 – 17 ianuarie 2016 în Benidorm / Provincia Alicante.