Ambasada României la Madrid reia seria de evenimente culturale sub genericul „Serile Acasă”

Începând cu data de 5 noiembrie a.c., de la ora 18:00, la sediul Ambasadei României la Madrid se va relua seria de evenimente culturale cunoscute sub genericul „Serile Acasă”. În acest context, seria evenimentelor va reîncepe cu lansarea cărții „Povești călătoare” a scriitorului și jurnalistului Ciprian Apetrei, autorul volumului de povestiri în limba franceză „L’homme à sa fenêtre”.

Conform unui comunicat al ambasadei, „Povești călătoare” este o culegere de texte scrise de români risipiți în diverse colțuri ale lumii, care vorbesc despre identitatea celui plecat de acasă, pornind de la întrebarea „De unde sunteți dumneavoastră?”.  

Cartea „Povești călătoare” adună 43 de povestiri din 18 țări diferite, inclusiv din Spania (două din Insulele Canare), dar și povestea unei familii de români, care după 20 de ani de viață trăită la Madrid, se întoarce în România, într-un sat din Bistrița.

„Această carte este despre oamenii care, la un moment dat, și-au pus granița-n raniță, după versul superb al Adei Milea, și, într-un fel sau altul, au emigrat. Sau doar au călătorit prin lume. «Eu mi-aș băga granița-n raniță/ țara în raniță/și gata». Despre infinitul de nuanțe personale ale acestui și gata este vorba. Despre un vitraliu atât de divers colorat de personalități și circumstanțe, prin care intrând, lumina realității exilului ne oferă un spectacol impresionant. Despre oameni sfâșiați sufletește pentru că au două acasă ca și cum ar avea două inimi” (fragment postfață „Vitraliul”, de Christian Crăciun).

Ciprian Apetrei este profesor de filosofie stabilit în Bretania, Franța, fondator al platformelor independente de jurnalism Marginalia și RoZoom Press. Colaborează cu mai multe publicații din România.

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.