Alegeri SUA 2020: Joe Biden este noul președinte al Statelor Unite ale Americii

65

Joe Biden (77 de ani), candidat al Partidului Democrat, a devenit noul președinte al Statelor Unite după ce l-a învins pe Donald Trump. În momentul în care a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din 2020, Joe Biden a declarat că susține două lucruri – angajații care „au construit această țară” și valorile care pot înlătura diviziunea.

Biden a câștigat Pennsylvania și a obținut astfel 273 de voturi electorale, învingându-l pe actualul președinte al Statelor Unite, Donald Trump.

Cine este Joe Biden, noul președinte al Statelor Unite

Joe Biden s-a născut în data de 20 noiembrie 1942, în Scranton, Pennsylvania, dar s-a mutat în Delaware în copilărie. A absolvit Universitatea din Delaware în anul 1965 și Facultatea de Drept din cadrul Universității Syracuse în 1968.

Democratul a îndeplinit timp de 36 de ani funcția de senator al statului Delaware (1973-2009), iar apoi a devenit vicepreședinte în ambele mandate ale președintelui Barack Obama.

Joe Biden a fost căsătorit de două ori și a avut patru copii. Prima soție și doi dintre copii au decedat.

Una dintre prioritățile principale ale lui Joe Biden rămâne sistemul de sănătate, problemă pe care o discută în mod frecvent în contextul unor tragedii personale, conform New York Times. Biden și-a pierdut prima soție, Neilia Biden și fiica în vârstă de un an, Naomi, în urma unui accident de mașină produs în anul 1972. Ulterior, fiul său, Beau Biden, a murit în anul 2015 în urma unei tumori cerebrale. De asemenea, fiul său, Hunter Biden, a suferit de o dependență de droguri, despre care atât el, cât și Joe Biden, au vorbit deschis în mai multe rânduri.

În momentul în care va fi învestit oficial în funcția de președinte al Statelor Unite, Joe Biden va avea 78 de ani. Recordul precedent era deținut de Donald Trump, care avea 70 de ani în momentul în care a preluat funcția de președinte.

Înaintea lui Trump, recordul de cel mai în vârstă preşedinte era deţinut de Ronald Reagan, care avea aproape 70 de ani când a depus jurământul în 1981.

Înainte de Reagan, ar trebui mers în urmă cu peste 140 de ani, până la preşedintele William Henry Harrison. El avea 67 de ani când a fost ales în 1840, însă a devenit preşedintele cu cel mai scurt mandat, murind de o infecţie la plămâni în a 32-a zi după preluarea funcţiei.

În contextul în care Statele Unite se confruntă cu pandemia de Covid-19 și inegalitatea rasială, Joe Biden vrea să creeze noi oportunități pentru angajați, să reinstituie măsurile de protecție a mediului și dreptul la sănătate, precum și unele alianțe internaționale, conform BBC.

Pentru a combate coronavirusul, cea mai gravă problemă cu care se confruntă în prezent Statele Unite, Joe Biden vrea să implementeze testarea gratuită pentru toți americanii și să angajeze 100.000 de persoane care să lucreze la un program de depistare a cazurilor.

De asemenea, Joe Biden consideră că fiecare guvernator ar trebui să introducă obligativitatea purtării măștii în statul pe care îl conduce.

Propunerile economice ale lui Joe Biden, numite „Reconstruiește mai bine”, sunt menite să mulțumească două categorii sociale care susțin în mod tradițional Partidul Democrat – tinerii și clasa muncitoare.

În urma protestelor rasiale care au zguduit Statele Unite anul acesta, candidatul democrat recunoaște că rasismul încă este prezent și trebuie adresat prin programe sociale și economice care să susțină minoritățile.

Joe Biden dorește să extindă programul de asigurări de sănătate creat în perioada președintelui Barack Obama și să implementeze un plan prin care aproximativ 97% dintre americani ar urma să fie asigurați.

În primele 100 de zile de președinție, Biden a promis că va inversa toate politicile lui Trump care separă părinții de copii la granița dintre SUA și Mexic.

De asemenea, candidatul democrat vrea să înlăture limita numărului de aplicanți pentru azil și să scoată interdicția de călătorie pentru mai multe țări majoritar musulmane.

Biden a promis că va proteja „visătorii”, persoanele care au fost aduse ilegal în Statele Unite când erau copii și cărora le-a fost permis să rămână sub o legislație a președintelui Barack Obama.