A  fost lansat “Ghidului românilor în Spania”

COMUNICAT

A  fost lansat “Ghidului românilor în Spania”, volum care prezintă informații utile  atât pentru conaționalii care trăiesc în această țară cât și pentru cei care își doresc  să muncească sau să se stabilească în Regatul Spaniei. Semnat de jurnalistul Răzvan Nicolescu, „Ghidul românilor în Spania” este un proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Cei peste 1 milion de români care trăiesc în Spania au acum propriul ghid din care să afle informațiile corecte privind integrarea în societate: de la găsirea unui loc de muncă, obținerea  rezidenței – NIE, a empadronamiento, a pensiei comunitare sau a cardului sanitar și până la omologarea diplomelor de studii, achiziționarea unei mașini sau obținerea documentelor de la consulatele românești.

Statisticile arată că în anul 2022,  românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate străină din Spania. Obiectivul acestui ghid este de a le oferi acestora, informații importante pentru viața cotidiană, într-un limbaj accesibil.

Este nevoie de mai multă informație. Lipsa acesteia poate duce uneori la manipulări sau forme de exploatare. De aceea, în  „Ghidul românilor în Spania”  sunt abordate acele teme, cel mai frecvent întâlnite în discuțiile din comunitate, probleme pe care românii din Peninsulă le întâlnesc în viața de zi cu zi: de la obținerea unei programări la primărie și până la închirierea unui apartament sau înscrierea copiilor la școală.

„Ghidul românilor în Spania” este structurat în 18 capitole care ating toate aspectele importante ale vieții comunității românești în relațiile cu autoritățile spaniole și române. Cum primii pași sunt cei mai dificili în momentul emigrării, volumul reunește datele necesare pentru ca perioada de adaptare și integrare să fie cât mai ușoară.

Pașii care trebuie parcurși pentru ca membri comunităților românești, să lucreze și să trăiască în legalitate, să își cunoască drepturile și obligațiile, sunt pași explicați într-un limbaj simplu, informal, completat cu recomandarea unor linkuri în detaliu pentru fiecare temă în parte. Ghidul este realizat și cu susținerea Consulatului României la Castellón. Un capitol special este dedicat celor care doresc să se reîntoarcă în țară și să investească banii adunați în străinătate sau să își caute un loc de muncă.

Autorul „Ghidului românilor în Spania”, Răzvan Nicolescu este un scriitor și jurnalist român, autor al volumelor „Mirajul televiziunii” și „Triunghiul succesului”. Are o experiență de peste doua decenii în televiziune, în România, autor al mai multor reportaje și documentare despre comunitățile românești din Spania, Grecia, Statele Unite și Israel. În Spania semnează articole și știri în media dedicată diasporei și realizează reportaje și corespondențe privind evenimentele  din viața comunității românești  de aici.

„Ghidului românilor în Spania” este  GRATUIT și poate fi găsit începând cu luna noiembrie 2022, în punctele de interes ale comunității românești din Regatul Spaniei, inclusiv în cadrul consulatelor României, parohiilor românești, centre medicale sau magazine cash&carry. Companiile sau instituțiile românești din Spania care doresc să contribuie la distribuirea gratuită a ghidului pot folosi emailul: ghidulromanilorinspania@gmail.com. Varianta online a ghidului, varianta ce urmează a fi actualizată și în lunile următoare poate fi consultată la adresa https://viatainspania.com/ghidul-romanilor-in-spania/

Parteneri: Radioteleviziunea Diasporei www.rtvd.ro, viatainspania.com, Centrul Medical Romanesc Valencia, Much More Market cash&carry, Ro TV Valencia, Ro FM Valencia.