31 august – Ziua Limbii Române

Mesajul Ambasadei României în Regatul Spaniei cu prilejul celebrării Zilei Limbii Române

„Limba este tezaurul cel mai prețios pe care-l moștenesc copiii de la părinți, depozitul cel mai sacru lăsat de generațiile trecute și care merită de a fi păstrat cu sfințenie de generațiile care-l primesc”. (Vasile Alecsandri)

31 august este o zi cu semnificații profunde pentru fiecare dintre noi, deoarece astăzi celebrăm bogăția și frumusețea limbii române, un reper al identității noastre naționale.

De fiecare dată când o auzim sau o vorbim pe stradă, la muncă sau în familie, limba română ne ajută să ne simțim acasă oriunde am fi, în țară sau în străinătate. Fără îndoială, alături de cultura și istoria poporului nostru, limba română contribuie la păstrarea vie în sufletul nostru a spiritului de român.

Așa cum spunea și marele poet național Mihai Eminescu, limba română este „tezaurul sufletesc al neamului nostru”, la a cărei prețuire trebuie să participăm activ cu toții, împreună.

De-a lungul timpului, limba română a constituit un factor permanent de unitate, un dar lăsat de strămoșii noștri, pe care avem datoria morală să îl transmitem mai departe generațiilor viitoare. Vă îndemnăm să promovăm împreună limba română, să citim copiilor noștri povești scrise de autori români, să răsfoim romane și poezii ale scriitorilor naționali, susținând, totodată, cultura românească în ansamblul său, care este parte din patrimoniul european și al umanității.

În același timp, vă încurajăm să vă înscrieți copiii la cursurile de Limbă, cultură şi civilizaţie românească care se desfășoară în 300 de unităţi de învăţământ din Spania cu sprijinul Institutului Limbii Române. Susținem acest proiect care vine în sprijinul tuturor elevilor români, fie ei născuți în Spania, și îi ajută să descopere istoria națională, precum și tradițiile și cultura neamului nostru.

Nu în ultimul rând, aprecierile noastre merg către toți cei care prin aportul propriu promovează România și implicit limba națională, contribuind totodată la îmbogățirea patrimoniul național și european, fie ei profesori, lectori, scriitori, artiști, traducători sau simplii cetățeni, iubitori de patrie.

La mulți ani, români!

Comunicat și foto: Ambasada României în Regatul Spaniei