29 martie 2012 – Grevă generală în Spania

33

Ambasada României în Regatul Spaniei informează cetăţenii români care doresc să călătorească în Spania că în ziua de joi, 29 martie 2012, este programată o grevă generală care va afecta toate domeniile de activitate.
Companiile aeriene Iberia, Air Nostrum, AirEuropa, compania feroviară RENFE, metroul din Madrid şi Barcelona, companiile de transport maritim şi auto au anunţat că vor asigura maxim 30% din traficul normal. Vor putea fi afectate serios şi alte companii aeriene şi de transport care tranzitează sau folosesc servicii locale din Spania. Cel puţin 60% din zborurile prevăzute de companiile aeriene Iberia şi filiala sa Air Nostrum vor fi anulate în cursul grevei generale.
Un acord încheiat privind serviciul minim în transportul aerian, între principalele două sindicate UGT şi CCOO şi Ministerul Dezvoltării, prevede că vor fi asigurate 10% din zborurile din peninsulă şi 50% din cele cu destinaţie sau cu plecare din insulele Canare şi Baleare. Acordul prevede, de asemenea, asigurarea a 20-40% din cursele pe rutele internaţionale.
Compania feroviară RENFE a anunţat că vor fi asigurate 20% din cursele trenurilor de mare viteză (AVE) şi 30-35% din cursele trenurilor urbane (Cercanías).
Cetăţenii români, care doresc să călătorească în această zi în Spania, sunt sfătuiţi să se intereseze în prealabil dacă varianta aleasă de transport este sau nu afectată de greva generală. De asemenea, cetăţenii români care trăiesc în Spania sunt sfătuiţi să consulte site-urile companiilor de transport din oraşul de reşedinţă, având în vedere că fiecare comunitate autonomă/provincie/oraş vor fi afectate în mod diferit de greva generală.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îi sfătuieşte pe cetăţenii români să consulte periodic pagina web a instituţiei: www.mae.ro, respectiv rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie, unde se regăsesc informaţii actualizate cu privire la astfel de situaţii.