Alexis Tsirpas susține că guvernele Spaniei și Portugaliei se tem de propriile forţe radicale

10

Coalition of the Radical Left Leader Alexis Tsipras presents his party's programme in Athens

Într-un discurs susţinut la o petrecere a partidului Syriza (stânga radicală), care a câştigat ultimele alegeri parlamentare din Grecia, Tsipras a acuzat Madridul şi Lisabona de adoptarea unei linii dure în negocierile asupra extinderii programului de salvare pentru Atena.

„Am găsit o axă de puteri, condusă de guvernele Spaniei şi Portugaliei, care ni se opun şi care, din motive politice evidente, au încercat să forţeze întregul proces de negocieri”, a declarat Tsipras, al cărui partid a câştigat alegerile din 25 ianuarie din Grecia.

„Planul lor a fost şi este (…) să ne înlăture de la putere Guvernul sau să-l aducă la capitulare necondiţionată înainte ca munca noastră să înceapă să dea rezultate şi înaintea (apariţiei) unui exemplu grec care ar afecta alte ţări”, a spus el, adăugând „şi, mai ales, înainte de alegerile din Spania”, care urmează să aibă loc până la sfârşitul acestui an.

Potrivit unor sondaje de opinie efectuate recent, noul partid de stânga spaniol Podemos înregistrează rezultate bune, ameninţând astfel poziţia Partidului Popular al premierului conservator Mariano Rajoy.

Alegeri vor avea loc în a doua jumătate a acestui an şi în Portugalia, însă nicio forţă antisistem şi antiausteritate la fel de puternică precum Syriza sau Podemos nu a apărut până în prezent în această ţară.