Ziua Națională a României a fost sărbătorită și în Țara Bascilor – Euskal Autonomia Erkidegoa

DSC_1795 [640x480]

Asociația DECEBAL din Țara Bascilor – Euskadi a sărbătorit pe data de 6 decembrie Ziua Națională a României împreună cu membri acesteia și invitați.

Într-o atmosferă de sărbătoare, cei prezenți au avut ocazia să participe la un atelier organizat pentru copiii românilor din zonă, în cadrul căruia s-au realizat diverse obiecte pentru Moș Nicolae și Sărbătorile de iarnă care se apropie.

DSCN1970 [640x480]

S-a efectuat și o prezentare cu semnificația Zilei Naționale a României, iar la finalul activității, organizatori și invitați, s-au prins în horă și au savurat din produsele culinare cunoscute, din bucătăria românească, pregătite de membri asociației.

La mulți ani, români! La mulți ani, România! Sărbători de iarnă Fericite!

Transmite: Nicu Denisov – Țara Bascilor

 

Nota redacției:

Țara Bascilor (în bască Euskal Autonomia Erkidegoa sau ,în spaniolă Comunidad Autónoma del País Vasco) este o comunitate autonomă din nordul Spaniei. Vitoria (în bască Gasteiz) este capitala provinciei Álava dar și a comunității autonome spaniole País Vasco.

În Țara Bascilor se vorbește atât spaniolă, cât si bască, ultima fiind limba maternă în această regiune. Limba bască se deosebește de spaniolă prin faptul că nu este indo-europeană și nu are nici o relație lingvistică cu alte limbi latine.

Vitoria-Gasteiz se află printre primele oraşe spaniole cu cele mai ridicate standarde de viaţă. Este o distincţie meritată, vizibilă atunci când te plimbi pe străzi şi vizitezi parcurile. Principalele motive care au dus la includerea capitalei Ţării Bascilor pe lista oraşelor cu cea mai bună calitate a vieţii sunt reprezentate de conservarea patrimoniului arhitectural şi al vestigiilor medievale din oraşul vechi, ca şi de numărul mare de parcuri, datorită cărora Vitoria-Gasteiz a fost declarată în 2012 „Capitala Verde Europeană”.

Dacă te gândeşti să vizitezi Vitoria-Gasteiz, trebuie să ai în vedere trei obiective majore: centrul istoric, numit şi „migdala medievală vitoriană”, datorită formei sale ovale, cartierul Ensanche şi centrul actual, cu clădiri moderne şi parcuri, aflat în partea de nord.

Poţi alege Plaza de la Virgen Blanca ca și punct de plecare în vizitarea acestui oraş, fiind centrul cel mai important, pentru că îţi va permite să intri în contact cu esenţa locului. Vitoria este un oraş în care te poţi bucura de natură şi te poţi plimba foarte mult. Aici este un „inel verde” care face legătura între patru parcuri: La Florida (în sud-vest), cel din Zabalgana (vest), cu stejari, lagune şi vestigii romane, şi cele două parcuri care traversează malurile râurilor Zadorra şi Alegria, în nord.

Dacă mergi pe malurile acestor râuri vei ajunge în lagunele din Salburua, o bijuterie ecologică ce include 200 de hectare. Aici se organizează excursii pe jos sau cu bicicleta şi diverse expoziţii. În Vitoria trăiesc mai mult de 200.000 de persoane, iar oraşul se află la 352 de kilometri la nord de Madrid.