Ziua Internaţională a Iei sărbătorită la Muzeul Satului

1 [640x480]

Muzeul Satului, cu atmosfera sa specială, a oferit pe 24 iunie cadrul perfect echipei Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni care – alături de ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr -, a omagiat ia românească.

„Ia românească este o sărbătoare.

O sărbătoare a culorilor, a simbolurilor şi tradiţiilor care ne însoţesc, ca români, din clipa în care ne naştem şi până când trecem în veşnicie.

Ia ne este alături în bucurie, în dor şi în jale, ca un cântec universal, care răsună la fel pe orice meridian al lumii ne-am afla, acasă ori departe.

Oriunde o vedem – prinsă într-o horă ameţitoare dintr-un sat al României, pe simezele unui mare muzeu de artă sau pe coperta unui binecunoscute reviste de modă – o recunoaştem. Şi ne emoţionează la fel.

Ea, ia, ne este amintire duioasă. Despre mame, despre soţii, despre surori ori despre fiice. Despre acea patrie de poveste, frumoasă şi bogată, de care ne leagă basme cu Cosânzene şi doine rupte din suflet.

În fiecare dintre împunsăturile cusăturii ei măiestre, ia poartă zâmbete şi lacrimi, deznădejde şi speranţă, trecut şi viitor, unindu-ne şi făcându-ne mai puternici.

Ia, pe care o sărbătorim astăzi, duce – cu fruntea sus şi cu pasul sigur – destinul românesc în lume şi peste timp.” Angel Tîlvăr – ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare.

3 [640x480]

2 [640x480]