Ziua Europeană a Limbilor la Casa Uniunii Europene de la Viena

Povestile-copilariei-prind-viata-cu-Litera-Mica-la-Bucuresti-Mall [640x480]

De Ziua Europeană a Limbilor, Reprezentanţa Comisiei Europene la Viena, Biroul de Informaţii al Parlamentului European, Institutul Cultural Român de la Viena şi alţi membri ai clusterului EUNIC Austria organizează manifestarea A fost odată ca niciodată… Călătoriile Scufiţei Roşii prin spaţiile lingvistice ale Europei.

Diversitatea lingvistică a Europei este ilustrată prin lectura poveştii Scufița Roșie în 20 de limbi europene, în cadrul unui eveniment care are loc la Casa Uniunii Europene de la Viena, în data de 22 septembrie 2015.

Programul pentru copii și adolescenți se desfășoară între orele 16.00 și 17.30 şi cuprinde un atelier de lectură cu Mercedes Echerer (Austria), filme cu Scufița Roșie în diferite limbi europene, jocuri de memorie, ateliere de pictură cu Alba Cruz (Spania) și de origami cu Karol Krčmár (Slovacia).

Programul serii continuă la ora 19.00 cu prelegerea „Scufița Roșie – un basm european?“ susţinută dr. Susanne Schauf. Actorii Mercedes Echerer și Peter Rosmanith oferă publicului lectura „Basme, Mituri și Muzică: Scufița Roșie & Co“.

Moderatorul evenimentului este Achim Braun (Reprezentanţa Comisiei Europene din Austria).

În aceeaşi seară va fi prezentată expoziția de carte „Scufița Roșie în 30 de limbi“, care poate fi vizitată până pe 30 septembrie, în intervalul orar 9.00-17.00, la Casa Uniunii Europene de la Viena. În acest cadru este expus şi proiectul de ilustraţie de carte pentru copii realizat de Sebastian Baculea în anul 2011 în cadrul Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca. Lucrările au fost realizate 100% digital, sub influenţa creaţiilor lui Victor Chizhikov, Genndy Tartakovsky şi Scott C.

„A fost odată… Călătoria Scufiței Roșii prin diversitatea lingvistică a Europei“ este un proiect care promovează diversitatea culturală şi lingvistică europeană. Cei interesați să participe la acest eveniment sunt rugați să se înscrie prin email, indicând dacă doresc o înscriere pentru programul de după-amiază și/sau seară. Adresa la care se realizează înscrierile este: comm-rep-vie-veranstaltung@ec.europa.eu

Pentru a pune accentul pe interesul de a învăța limbi străine, Consiliul Europei a instituit o Zi Europeană a Limbilor care este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie. Ziua are ca scop încurajarea „plurilingvismului“. Obiectivele generale ale Zilei Europene a Limbilor sunt următoarele:
– sensibilizarea publicului cu privire la importanța învățării limbilor și la diversificarea numeroaselor limbi învățate, cu scopul de a favoriza plurilingvismul și înțelegerea interculturală;
– promovarea bogăției diversității culturale și lingvistice a Europei, menținerea și cultivarea ei;
– încurajarea învățării pe tot parcursul vieții, nu numai în contextul școlar ci și în afara acestuia, pe durata studiilor, pentru nevoi profesionale, dar și din motive de mobilitate sau pentru petrecerea timpului liber și pentru diverse schimburi.

 

 

 

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunar



Îți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.