Anul acesta, de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului, două entități din diaspora, Asociația Românilor din Móstoles, Spania și Biblioteca Prichindeilor din Praga, Cehia și-au unit resursele pentru a da viață unui nou concept de colaborare: „Ziua Copilăriei”, un eveniment transfrontalier care, deși are ca protagoniști copiii români, invită întreaga comunitate din cele două orașe să participe împreună la o serie de activități, pentru a integra, celebra și valorifica abilitățile lingvistice și moștenirea culturală a micuților vecini, un eveniment în care copiii să se poată descoperi și sărbători reciproc, indiferent care este originea lor etnică. Evenimentul sărbătorește copilăria, dând spațiu poveștilor și muzicii pentru copii, filmului de animație și desenului pe asfalt.
În Móstoles, mai exact în Parcul Liana (Parque Finca Liana), comunitatea se va bucura și de participarea câtorva asociații de vecini migranți, care vor contribui prin prezența lor la crearea Bulevardului Poveștilor pentru Copii, o rută a poveștilor care vor fi citite bilingv, în castellano și în limba originală, pentru a le da copiilor șansa de a asculta narațiuni din spații îndepărtate, chiar la ei în oraș.
Activitățile care unesc cele două orașe sunt Maratonul de Fotograme pe Asfalt și proiecția de film. Copiii vor desena cu cretă colorată 240 de fotograme, 120 în Móstoles și 120 în Praga din filmul pe care îl vor viziona imediat după proiecție, într-o sală de cinema. Fotogramele vor fi reunite ulterior și se va realiza un video pe YouTube, o amintire pentru ca micuții să se poată mândri și să-l trimită prietenilor și familiei din România. Filmul, coproducție România-Franța, este cea mai recentă creație a regizoarei române Anca Damian și va fi proiectat în versiune românească, cu vocile actorilor Olimpia Melinte, Marius Manole, Alexandru Potocean, Medeea Marinescu, și subtitrat în castellano și cehă.
„Prin acest eveniment dorim să schimbăm percepția publică despre români și să ne arătăm așa cum suntem: înzestrați lingvistic și purtători ai unei moșteniri culturale care poate să fie mai vizibilă. Prin realitatea pe care o trăim cu toții, cu prieteni și rude răspândiți peste tot în lume, dorim să arătăm unitate. Comunicarea transfrontalieră e importantă pentru noi, suntem același neam, chiar dacă unii trăim România, în Cehia, alții în Spania, Italia, UK, Germania, Franța, etc.”, spune Oana Darie, coordonatorul acestei ediții pilot.
Anul acesta, evenimentul are subtitlul de „proiect pilot”, sub umbrela căruia organizatorii își doresc să sădească în fibra mediului asociativ, ideea colaborărilor transfrontaliere în proiecte comune care să fie benefice comunităților, indiferent unde se află acestea.
„Pandemia a creat nevoia de a fi împreună chiar și atunci când cu toții eram închiși în propriile locuințe. Așadar, am văzut cum vecini care nu își spuneau mai mult de un ¿Hola, cómo estás? în lift înainte, dintr-o dată își vorbeau peste balcon și își ofereau reciproc sprijin. Ne-am dat seama că diferențele între noi, migranții și vecinii noștri sunt de fapt neglijabile și că sunt mult mai multe lucrurile care ne apropie de fapt. Ne-am dat seama că am pierdut timp prețios gândindu-ne că vecinii noștri nu sunt deschiși către noi, când de fapt, nici noi nu ne deschiseserăm către ei. Prin acest eveniment încercăm să remediem aceste neajunsuri și să creăm spațiul de a ne cunoaște reciproc, nu obligați de vreo nenorocire mondială, ci pentru că vrem asta, atât pentru noi cât și pentru copiii noștri. Ne dorim să crească într-o lume în care să fie apreciat bilingvismul lor și sărbătorită cultura din care provin. Egalitatea ca cetățeni europeni este, cred, rezultatul acestei deschideri reciproce.”, spune Adelina Pârvu, președinta Asociației Românilor din Móstoles.
Evenimentul are sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga, iar locația este Kasarna Karlin. În Móstoles evenimentul este susținut de Ayuntamiento de Móstoles iar locațiile sunt Parque Liana, zona mercadillo și Centro Cultural El Soto. Proiectul speră să obțină și susținerea Departamentului Românilor de Pretutindeni, pentru edițiile următoare.
„Invităm întreaga comunitate de români să participe în cele două locații ale evenimentului. Am dori să ne vedem mai des între noi”, spune Oana râzând. „Puteți citi mai multe despre tot ce pregătim pe pagina către care vă va duce codul QR atașat. Iar pentru cei dintre voi cărora vă place proiectul și doriți să-l sprijiniți, să știți că veți fi răsplătiți în feluri nemaipomenite anul acesta! Mici sau mari, vă așteptăm pe 1 Iunie!”