Posibil faliment al Abengoa – Cel mai mare colaps din istoria Spaniei care ar anunţa sfârşitul erei creditului ieftin

Abengoa

Despre un posibil faliment al Abengoa, companie de energie spaniolă supraîndatorată, se scria deja din toamna anului trecut. Pentru mulţi, acest colaps poate fi cel mai mare din istoria Spaniei şi ar anunţa sfârşitul erei creditului ieftin, în care dumnezei şi călăi sunt marile bănci centrale.  

Unitatea de bioenergie din SUA a Abengoa a cerut miercuri, 24 februarie, protecţie faţă de creditori sub legea falimentului cu datorii de 10 miliarde de dolari, scrie Reuters.

Prin această strategie compania încearcă să evite un faliment general, dezastruos pentru piaţa muncii din Spania, ţară care abia a ieşit dintr-o recesiune prelungită.

Falimentul vine în condiţiile în care Abengoa are termen limită până pe 28 martie să accepte un acord de restructurare cuprinzător cu băncile şi deţinătorii de obligaţiuni. Fără acest plan compania ar putea fi forţată să-şi declare falimentul.

Falimentul Abengoa Bioenergy US a fost declanşat de cereri de faliment involuntar introduse în instanţă de furnizori de cereale, care se temeau că divizia a rămas fără lichidităţi deoarece şi-a transferat resursele financiare la compania mamă.