Un nou roman al Tatianei Țîbuleac se lansează la Paris: „Grădina de sticlă”

38

Considerată revelația literară a anului trecut, scriitoarea Tatiana Țîbuleac lansează un nou roman: „Grădina de sticlă”. Romanul este publicat de editura Cartier și va fi lansat la Paris vineri, 8 iunie, în prezența autoarei.

Evenimentul literar este organizat de către „Zoom France Roumanie” și se va desfășura la Espace 33. (33 rue Bouret, 75019), începând cu ora 18:30.

La serata literară va participa jurnalista Iulia Badea Gueritée și scriitorul Vitalie Vovc. 

Moderarea evenimentului va fi realizată de către Cristina Hermeziu – jurnalist, scriitoare, organizator și moderator de evenimente culturale, Paris, Franța.

Intrarea este liberă!

Laureată a premiului pentru proză „Observator cultural 2017” pentru romanul „Vara când mama a avut ochii verzi”, Tatiana Țîbuleac revine în forță cu povestea impresionantă a Lastocikăi: în Chișinăul anilor 80, o fetiță abandonată adună și spală sticle pentru mama de împrumut, rusoaică.

„Grădina de sticlă” este un „bildungsroman” emoționant, despre construcția feminității și căutarea identității: când familia e un întreg cartier mitic și pitoresc din Chișinău, rivalitățile pasionale sau refulate între mediul rusesc și cel românesc țin cotidianul și viețile sub tensiune. Cu scriitura sa violent poetică, noul roman al Tatianei Țîbuleac este o declarație de iubire pentru limba română.

Ar trebui poate să scriu rusește. Rusește, altfel se aranjează cuvintele. În românește îmi amintesc mai clar. Vreau să vă spun totul. Înger sau diavol, pe care să-l alegi când amândoi vânează același lucru? M-aș fi lipit și de-o lamă dacă m-ar fi mângâiat și mi-ar fi aruncat pâine. În dosul acelei uși strâmte și murdare mi s-a deschis o lume întreagă. Am pășit în ea pe negândite, cu frica unui copil care trăise până atunci doar din resturi.” (Tatiana Țîbuleac, Grădina de sticlă, Cartier, 2018).

Tatiana Țîbuleac s-a născut în 1978 la Chișinău, în Republica Moldova. După opt ani de jurnalism la ProTV Chișinău, se stabilește la Paris unde lucrează în comunicare. În 2016 publică un volum de proză scurtă, « Fabule moderne », iar în 2017 primul său roman, «Vara în care mama a avut ochii verzi», cunoaște un spectaculos succes de public și de critică, fiind distins cu premiul pentru proză al revistei Observator cultural. Tradus de Phillipe Loubière, romanul apare în limba franceză la editura des Syrtes, în aprilie 2018. «Grădina de sticlă», a treia sa carte, apare la editura Cartier în mai 2018.

Referințe critice despre romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi”:

O surpriză de proporții. Tatiana Țîbuleac a scris o carte absolut memorabilă” – Bogdan Alexandru Stănescu.

Pentru intensitatea ei atât de particulară nu îi pot găsi Tatianei Țîbuleac vreun corespondent. Scurt și intens, romanul ei splendid impune o prozatoare de la care am cele mai mari asteptari. – Radu Vancu

O replică excepțională la Salinger, una în forță, vie, convingătoare” – Andrei Țurcanu .