Tot mai multe state își închid granițele și impun restricții dure de călătorie

101

State din întreaga lume au continuat sâmbătă, 14 martie a.c., să își închidă granițele, să restricționeze călătoriile și evenimentele care reunesc un număr mare de participanți, pentru a limita răspândirea coronavirusului, transmite Reuters.

Apple a anunțat că își va închide toate magazinele din lume cu excepția celor din China, până pe 27 martie. Compania a redeschis cele 42 de magazine sub brand propriu din China, în urma scăderii semnificative a numărului de cazuri noi din această țară.

Țări din toată lumea au închis muzee, atracții turistice și evenimente sportive, pentru a reduce la minimum riscul transmiterii coronaviruslui. Până în prezent au fost infectate peste 150.000 de persoane și peste 5.000 au murit.

Columbia a anunțat că își va închide granițele cu Venezuela și va opri vizitatorii care au fost în Europa sau Asia. Interdicția din SUA aplicată persoanelor provenite din Europa continentală a intrat în vigoare vineri la miezul nopții.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a afirmat vineri că Europa a devenit epicentrul actual al pandemiei, după raportarea unui număr de persoane infectate și decese mai mari decât în restul lumii, cu excepția Chinei, unde a apărut coronavirusul, în decembrie.

Arabia Saudită va suspenda toate zborurile internaționale timp de două săptămâni, începând de duminică, a relatat agenția de presă de stat SPA. Taiwanul va cere călătorilor din Europa continentală, Marea Britanie și Irlanda să se auto-izoleze timp de 14 zile, în timp ce Noua Zeelandă a implementat o măsură similară pentru toți cei care intră în țară. Premierul Jacinda Ardern a cerut totodată navelor de croazieră, o sursă majoră de infecții în unele țări, să nu vină în Noua Zeelandă până pe 30 iunie.

„Alături de Israel și un număr mic de insule din Pacific, care și-au închis practic granițele, această decizie va însemna că Nouă Zeelandă va avea cele mai aspre restricții la granițe față de oricare altă țară din lume”, a spus aceasta.

Noua Zeelandă are numai șase cazuri confirmate și niciun deces, dar Arden a spus că numărul cazurilor va crește în mod inevitabil.

Președintele din Chile, Sebastian Pinera, a anunțat vineri interzicerea evenimentelor publice cu peste 500 de persoane, alăturându-se unor state ca Australia, unde interdicția va intra în vigoare luni.

Marea Britanie va adopta săptămâna viitoare măsuri de interzicere a evenimentelor de masă, a afirmat o sursă guvernamentală, o escaladare a planului de criză al guvernului, despre care criticii afirmă că este prea relaxat.

Manila, capitala Filipine, a anunțat sâmbătă introducerea unor restricții de circulație pe timp de noapte și a cerut ca mall-urile să fie închise timp de o luna.

În timp ce numărul infecțiilor crește la nivel mondial, în China continentală numărul cazurilor noi este în scădere.

Numărul cazurilor noi de coronavirus importate din străînătate în China continentală l-a depășit pentru prima oară, vineri, pe cel al infecțiilor noi transmise local, potrivit datelor publicate sâmbătă de Comisia Națională pentru Sănătate. Vineri, în China continentală au fost confirmate numai 11 cazuri noi, față de numai opt raportate cu o zi în urmă, dar numai patru au fost transmite local.

Virusul de tip gripal a infectat 80.824 de cazuri în China continentală.

În Statele Unite, Camera Reprezentanților a adoptat un pachet de ajutor care va permite testarea gratuită și concediu medical plătit. Armata americană a anunțat că va opri majoritatea deplasărilor interne, extinzând o restricție anterioară a deplasărilor internaționale pentru cei peste 1 milion de militari activi la nivel global.

Guvernul Cehiei a închis începând de sâmbătă majoritatea magazinelor și restaurantelor, excepție făcând magazinele alimentare, farmaciile și benzinăriile.

La Paris, Turnul Eiffel, muzeul Luvru și cabaretul Moulin Rouge și-au închis porțile. Muzeul Smithsonian din Washington și teatrele de pe Broadway, din New York, și-au încetat la rândul lor activitatea.

Calendarele sportive sunt și ele perturbate grav, principalele competiții fiind anulate, amânate sau nevoite să se desfășoare fără spectatori.

Olimpiada ar urmă însă să se desfășoare conform planificării, potrivit organizatorilor din Tokyo.

Interdicțiile aplicate călătoriilor au afectat companiile aeriene și de turism din întreaga lume, în timp ce piețele financiare au fost afectate de panică. Impactul coronavirusului asupra vieții de zi cu zi este în creștere.