Spania: SUA şi-au declarat sprijinul Spaniei. CE a ameninţat Argentina cu represalii

Ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Garcia-Margallo susţine că Spania a primit sprijinul Statelor Unite pentru a colabora la nivel internaţional cu obiectivul de a încerca să convingă Executivul argentinian să-şi revizuiască decizia de naţionalizare a companiei petroliere YPF.
Garcia-Margallo a discutat despre această chestiune care afectează compania spaniolă Repsol, proprietara a 57,6% din acţiunile YPF, cu secretara de Stat a SUA, Hillary Clinton, care i-a transmis opoziţia Washingtonului faţă de măsura Guvernului de la Buenos Aires, de expropriere a 51% din acţiunile YPF.
„Vom explora toate căile posibile de colaborare pentru a restabili legalitatea internaţională”, a declarat ministrul spaniol după reuniunea cu Hillary Clinton. Potrivit acestuia, cele două ţări vor analiza „o colaborare cu Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, G-20 şi celelalte instituţii care pot exercita acţiuni asupra Argentinei”. Preşedintele Repsol, Antonio Brufau, a cerut autorităţilor europene să „acţioneze pentru a forţa Argentina să revină pe drumul corect”.
„Există multe măsuri care pot fi luate pentru a forţa mâna Argentinei, pentru a deveni o ţară normală. Îmi pare rău că spun Argentina, când ar trebui să spun Guvernul argentinian. Îi respect mult pe argentinieni şi societatea argentiniană, dar, din păcate, ţara are un guvern care nu merită să o conducă”, a mai spus preşedintele Repsol.
Garcia-Margallo a reamintit că „avem pe masă toate măsurile oportune şi legal admise”. Zilele acestea, guvernul spaniol va lua decizia cu privire la măsurile pe care le va aplica împotriva Argentinei, urmând ca luni să informeze Uniunea Europeană.
Europarlamentarii au cerut deja UE să suspende avantajele tarifare acordate Argentinei la exporturile în spaţiul comunitar, drept primă măsură de coacţiune împotriva statului sudamerican. Parlamentul European ar putea vota această măsură, după ce, pe 26 martie, şi SUA au făcut acelaşi lucru.
În afară de întâlnirea cu Clinton, Garcia Margallo s-a întâlnit cu cei zece parteneri europeni din Grupul de la Berlin. Deşi exproprierea YPF nu era pe ordinea zilei, ministrul a expus situaţia colegilor săi comunitari şi le-a cerut să reflecteze asupra acesteia. Omologii săi şi-au exprimat sprijinul faţă de Spania, deşi nu au precizat în ce va consta acesta. Comisia Europeană a lăsat deschisă uşa aplicării de represalii contra Argentinei.
După ce a obţinut sprijinul SUA, preşedintele Mariano Rajoy a declarat că „deja nu mai este doar o chestiune care priveşte Spania, ci una a comunităţii internaţionale”.