Spania stabilește carantină obligatorie de 14 zile pentru călătorii care vin din străinătate

Călătorii care vin în Spania din străinătate trebuie să intre obligatoriu în carantină timp de 14 zile pentru corona-virus, conform unui ordin al Ministerului Sănătății publicat în Monitorul Oficial de Stat (BOE), care va intra în vigoare începând de vineri, 15 mai, și va fi în vigoare pe timpul stării de alarmă, notează RTVE.

Potrivit Guvernului, „evoluția favorabilă a situației epidemiologice” în Spania și începerea planului de ieșire din izolare, „fac necesară consolidarea măsurilor de control, astfel încât se consideră necesar să se aplice persoanelor care vin din străinătate necesitatea intrării în carantină timp de 14 zile „.

În timpul carantinei, călătorii trebuie să stea în locurile lor de cazare și pot ieși doar pentru a cumpăra produse alimentare, produse farmaceutice, sau să ajungă la medic în situații de forță majoră. În toate deplasările, utilizarea unei măști va fi obligatorie. De asemenea, trebuie să respecte toate măsurile de igienă pentru prevenirea transmiterii bolii.

Autoritățile medicale vor monitoriza carantina. Dacă apar simptome precum febră, tuse, tulburări respiratorii, disconfort general sau alte simptome suspecte ale Covid-19, aceștia vor trebui să contacteze serviciile de sănătate prin telefon, folosind numerele activate de comunitățile autonome, indicând că sunt în carantină veniți din străinătate.

Controale la frontieră până pe 24 mai

De asemenea, BOE publică extinderea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime, până la 24 mai a.c., pentru a asigura respectarea planului de ieșire din izolare și a elimina „riscurile de contagiune”cu coronavirus, conform unui ordin al ministrului de interne, Fernando Grande-Marlaska.

Guvernul a justificat această extindere argumentând că evoluția crizei de sănătate și durata previzibilă a procesului de tranziție necesită în continuare ca măsurile restrictive pe teritoriul spaniol să fie însoțite de alte măsuri la frontierele interne.

De când aceste controale au intrat în vigoare pe 17 martie, numai cetățenii spanioli, persoanele care locuiesc în Spania, lucrătorii transfrontalieri și cei care se documentează, din cauză de forță majoră sau situații de nevoie, li se permite accesul pe teritoriul național. Aceste persoane autorizate nu trebuie să intre în carantină.

Măsura nu afectează, de asemenea, personalul străin acreditat al misiunilor diplomatice, al birourilor consulare și al organizațiilor internaționale situate în Spania, cu condiția ca acestea să facă deplasări legate doar de îndeplinirea cerințelor oficiale.

Transportul de marfă continuă să funcționeze fără restricții pentru a păstra lanțul de aprovizionare și activitatea economică.

A consemnat: Mircea Fluieraș

Foto: RTVE