Spania și-a redeschis graniţele, dar rămâne vulnerabilă

După 98 de zile, Spania, una dintre ţările cel mai grav lovite de pandemie, cu peste 28.000 de morţi, iese din măsurile severe de izolare.

La miezul nopții, sâmbătă, 20 iunie, spre duminică, 21 iunie, Spania a ridicat starea de alarmă decretată pe 14 martie și a redeschis granița terestră cu Franța, precum și porturile și aeroporturile pentru cetățenii din statele UE, relatează RTVE.

Din această duminică, 21 iunie, Spania le va permite și turiștilor britanici să intre fără a fi nevoie să intre în carantină, după cum a confirmat ministrul afacerilor externe, Arancha González Laya.

În declarațiile sale pentru BBC, Laya a afirmat că guvernul spaniol va „permite vizitatorilor britanici să intre în Spania la fel ca și restul cetățenilor UE și ai spațiului Schengen începând cu 21 iunie, fără a fi nevoie de carantină”. O decizie pe care a confirmat-o ulterior pe contul său de Twitter.

Ministrul de Externe a indicat că această măsură este adoptată „din respect pentru cei 410.000 de britanici care au a doua reședință în Spania” și a confirmat că „întrețin contacte” cu autoritățile britanice pentru a afla „dacă vor face același lucru”.

În acest sens, González Laya și-a arătat încrederea că executivul lui Boris Johnson „este sensibil față de cei 250.000 de spanioli care locuiesc în Regatul Unit și care doresc să intre în țară fără a fi necesară carantina”, ​​deși a precizat că Guvernul spaniol „respectă” deciziile luate de alte țări în această problemă pe baza considerațiilor și a datelor de care dispun.

Portugalia nu își va redeschide frontiera cu Spania decât la 1 iulie, la cererea țării vecine, eveniment la care vor participa premierul Pedro Sánchez, Filipe al VI-lea al Spaniei şi premierul portughez, António Costa, relatează RTVE.

Autortiățile anunță că, începând cu 21 iunie, cetățenii se vor putea deplasa în toată ţara. Până acum deplasările erau limitate la provincia sau la regiunea în care locuiau.

Cu câteva ore înainte de ridicarea stării de alarmă, premierul Pedro Sánchez a reamintit populaţiei că rămâne vulnerabilă la noul coronavirus şi că trebuie să respecte măsurile de protecţie, relatează RTVE. „Rămânem vulnerabili. Trebuie să rămânem vigilenţi şi să respectăm cu stricteţe măsurile de igienă şi protecţie”, a precizat Pedro Sánchez. „Fiecare dintre noi poate fi un zid în faţa virusului sau o cale de contagiune, depinde doar de noi”, a insistat premierul.

Străinii nu vor mai fi obligaţi să intre în carantină timp de două săptămâni la intrarea în ţară, dar toate persoanele de pe teritoriul ţării trebuie să poarte în continuare mască de protecţie în spaţii închise, dar şi în aer liber, atunci când nu este posibilă menţinerea unei distanţe de siguranţă de 1,5 m faţă de ceilalţi.

Aproximativ 600 de oficiali din cadrul Ministerului Sănătății au fost detașați în aeroporturi pentru a controla călătorii care ajung în țară, cărora le va fi luată temperatura, iar cazurile suspecte vor fi examinate de medicii specialiști, a menționat  ministrul Sănătății, Salvador Illa.

A consemnat: Mircea Fluieraș

Foto: RTVE