Spania anunţă că va majora salariul minim

Ministrul economiei din Spania, Nadia Calvino, a anunţat, la Forumul Ambrosetti din Cernobbio, Italia, că Spania îşi menţine strategia de a majora salariul minim pentru a reduce decalajul de prosperitate din ţară, pe fondul celei mai rapide creşteri a inflaţiei din ultimul deceniu, informează Bloomberg.

„Este un instrument important pentru a reduce inegalitatea, care în ultimii ani a crescut în ţara noastră”, a afirmat ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, într-un interviu acordat Bloomberg TV.

„De când am preluat guvernarea, în urmă cu trei ani, creşterea salariului minim a fost unul din elementele priorităţilor politicii noastre”, a explicat Calvino, care este şi vicepremier.

Recent, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat planuri de majorare a salariului minim anul acesta, pentru a proteja puterea de cumpărare a angajaţilor, pe fondul inflaţiei ridicate şi a creşterii costului vieţii. Preţurile de consum în Spania au crescut în urma majorării preţurilor la energie, care au alimentat inflaţia în UE.

Calvino a declarat că majorarea preţurilor de consum nu ar trebui să constituie o surpriză după ce în 2020 nivelul inflaţiei a fost scăzut, în contextul pandemiei, şi a apreciat că recenta creştere este „tranzitorie” şi nu reprezintă o sursă de îngrijorare.

Valorea salariilor minime în mai multe state UE

La începutul acestui an, zece state membre din estul UE aveau salarii minime sub 700 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Ungaria (442 euro), România (458 euro), Letonia (500 euro), Croaţia (563 euro), Cehia (579 euro), Estonia (584 euro), Polonia (614 euro), Slovacia (623 euro) şi Lituania (642 euro), conform Eurostat.