Frumosul drum al împlinirii personale: voinţă, seriozitate, perseverenţă, încredere în sine
Interviu cu Crina Gavrilă, consultant de imagine
A ajuns în Spania când avea 23 de ani, iniţial pentru o perioadă scurtă de timp, dar care i-a hotărât drumul pentru viitor: Crina Gavrilă şi soţul ei s-au îndrăgostit de această ţară în 1999 şi au decis să se mute aici, pentru a-şi creşte altfel copilul şi pentru oportunităţile diferite şi avantajele oferite de tărâmul spaniol. „Am studiat psihosociologie timp de doi ani, la Sibiu (locul unde m-am născut şi am crescut), dar am întrerupt studiile odată ce am ales să ne mutăm în Spania. Aici am început să lucrez ca model, dar şi ca asistent de imagine; astfel am ajuns în domeniul organizării de evenimente de modă şi mi-am completat activitatea cu studii de specialitate în comerţ şi marketing, dar şi de comunicare în modă”, mărturiseşte Crina. După ani de acumulat experienţă, ea şi-a deschis propria afacere (în urmă cu doi ani), boutique-ul LLUNA, în Altea (Alicante), în cadrul căreia este consultant de imagine. Lucrează cu oameni de naţionalităţi diverse, pe care îi călăuzește în drumul lor înspre găsirea unei identităţi estetice. Crina Gavrilă este nominalizată pentru „Gala premiilor de excelență Mihai Eminescu” din cadrul celei de-a doua ediţii a campaniei «Noi susţinem excelenţa!» organizată de Occidentul Românesc.
Occidentul Românesc: Care au fost principalele motive pentru care, împreună cu familia ta, ai ales să rămâi în Spania (şi nu o altă ţară europeană)? Ce anume a avut Spania diferit, cu ce anume aţi „rezonat” mai puternic şi v-a făcut să alegeţi această ţară ca noua voastră casă?
Crina Gavrilă: Cred că am ales Spania în momentul în care am înţeles că ne simțim aici ca acasă și asta s-a întâmplat foarte repede. Când am avut deja actele de rezidenţă (la câteva luni după ce am ajuns aici, timp în care am avut timp să analizăm avantajele, dar şi situaţiile necunoscute cu care aveam să ne întâlnim într-o nouă formă de viaţă), a trebuit să alegem. Probabil că au fost multe motive pentru care am ales să rămânem aici: în primul rând, calitatea de viaţă net superioară atât pe plan economic, cât şi social, ne-a surprins plăcut. Iar amabilitatea oamenilor cu care am intrat în contact – atât de deschişi, prietenoşi şi încrezători în viitor – a fost ceva ce m-a contagiat repede. Plăcerea cu care oamenii de aici îşi trăiesc viaţa de zi cu zi, împreună cu familiile lor, felul în care se bucură de fiecare sărbătoare, felul lor respectuos de a fi, atât între prieteni, cât şi pe plan profesional este ceea ce m-a impresionat încă de la început. Este foarte adevărat că aveam doar 23 de ani când am ajuns aici şi este posibil ca şi elanul tinereţii să mă fi făcut să percep lucrurile aşa, dar certitudinea o am acum, pentru că încă simt la fel, după 18 ani. Un singur lucru ne-a fost foarte clar atunci, dat fiind faptul că fetița noastră era micuţă: că aici, în Spania, o să crească bine şi frumos. Şi am reuşit asta.
Occidentul Românesc: Ce îți place cel mai mult în Spania – dacă ar fi să faci un top cinci al principalelor avantaje, din punctul tău de vedere, ale vieţii în această ţară, care ar fi acestea?
Crina Gavrilă: Pe primul loc ar fi calitatea vieţii (aşa cum eu o înţeleg) raportată la nivelul de trai. Apoi, clima din zona unde locuiesc (Altea, Alicante). Ar urma diversitatea culturală din zona de pe coastă, urmată îndeaproape de siguranţa de a trăi într-o localitate liniştită; nu în ultimul rând (chiar dacă pe locul cinci în acest top propus), atitudinea generală a societăţii, încă profund afectată după criza economică, dar încrezătoare în viitor.
Occidentul Românesc: Îți lipsesc anumite lucruri de acasă (oameni, locuri etc.)? Ce faci când „te apucă dorul” de casă, de România?
Crina Gavrilă: Trăiesc cu dor de părinții mei, de prieteni dragi dintotdeauna, de locuri frumoase de care mă leagă amintiri de neuitat, dar şi de locuri pe care nu am reuşit să le cunosc suficient de bine până la momentul în care am plecat din țară. Dorul acesta permanent s-a transformat într-o parte din mine, cu care m-am obişnuit să trăiesc într-o pace sufletească deplină.
Occidentul Românesc: Cum anume te-a influenţat munca cu oameni de naţii diferite în evoluţia ta profesională?
Crina Gavrilă: În zona unde locuiesc trăiesc rezidenţi, ca noi, din aproximativ 20 de ţări diferite, atât europeni, cât şi de pe alte continente. Am avut posibilitatea să lucrez, să colaborez şi să cunosc îndeaproape persoane atât de diferite şi, totuşi, atât de integrate în stilul de viaţă spaniol, încât nu pot decât să mă simt norocoasă! Fiecare avem câte ceva în plus şi diferit, iar eu consider că asta nu face decât să ne îmbogăţească relaţiile interpersonale.
Occidentul Românesc: Care sunt cele mai importante „învăţăminte” pe care le-ai adunat de-a lungul anilor de când trăieşti şi lucrezi în Spania?
Crina Gavrilă: Voinţa, seriozitatea, perseverenţa, încrederea în forţele proprii. Să reuşeşti să înveţi să “îţi scoţi singur castanele din foc”, aşa cum bine spune un proverb spaniol, este o lecţie în general valabilă pentru toţi cei care am venit aici şi am început să ne clădim o viaţă, cu un bagaj de mână şi o valiză de speranţe.
Occidentul Românesc: Ai studiat psihosociologie în România, dar lucrezi în domeniul modei în Spania. Cum s-a întâmplat asta?
Crina Gavrilă: Dintotdeauna am cochetat cu moda. Încă din România am avut colaborări în prezentări de modă şi activităţi conexe – probabil un rol în urmarea acestui drum l-a avut şi faptul că am fost „Miss” în tinereţe J Dar, pe lângă asta, în domeniul modei mă simt în largul meu, iar simțul estetic, ca oricare altă calitate bine cultivată, poate da roade. Oricum, eu pe primul loc am pus mereu familia şi educaţia fetiţei mele; pe al doilea loc a venit serviciul cu toată responsabilitatea pe care o cere, iar psihologia – cealaltă mare pasiune, cea care nu s-a materializat încă din cauza faptului că a rămas întotdeauna pe planul trei în organizarea timpului – este ceea ce urmează, presupun…
Occidentul Românesc: Activitatea ta cuprinde şi design vestimentar, ai şi creaţii vestimentare ale tale sau te gândeşti, pe viitor, să faci şi aşa ceva?
Crina Gavrilă: Deocamdată am dezvoltat afacerea ca un concept de consultanţă în materie de modă şi imagine şi îmi desfăşor activitatea în cadrul boutique-ului LLUNA. Particip la tot felul de activităţi relaţionate, în cadrul asociaţiei MEMBA, asociaţie a femeilor de afaceri de la Marina Baixa, unde am avut intervenţii la seminarii şi târguri organizate pentru a ne promova afacerile. Am organizat deja două prezentări de modă în Altea şi, sigur că da, proiecte noi există. Pe viitor mă gândesc deja la brand-ul LLUNA drept ceva care să mă poată reprezenta, cu implicare directă în design şi producţie. Până atunci însă, cu pași mărunți dar siguri, așa cum mă caracterizează, îmi urmăresc cu atenţie clientela, sunt atentă la nevoile şi cerinţele tot mai diversificate de pe piaţă şi încerc să le satisfac solicitările, bineînţeles, cu multă psihologie aplicată!
Occidentul Românesc: Pentru un român stabilit în Spania, cât de importantă este imaginea cu care se prezintă în societatea spaniolă?
Crina Gavrilă: Pentru mine, este foate important felul în care ne prezentăm şi ne integrăm în societatea spaniolă, tocmai de aceea, de mai bine de zece ani, sunt membră activă a Asociaţiei Ulpia Traiana, unde împreună cu oameni minunaţi cu care am multe lucruri în comun încercăm să formăm o comunitate a românilor mai unită şi vizibilă prin calitatea umană pe care o reprezintă. În cadrul Centrului Social din Altea am asigurat consultanţă pe probleme de migraţie şi sociale, încercând împreună cu colegii mei să fim cât mai aproape de nevoile compatrioţilor noştri.
Occidentul Românesc: Printre clienții tăi se numără şi români? Ne poţi da un procent, eventual şi un top trei al naţionalităţilor care apelează la serviciile tale?
Crina Gavrilă: Majoritatea clientelor mele sunt spaniole, dar da, şi de alte naţionalităţi – olandeze, nordice; româncele reprezintă aproximativ 10% din clientela mea.
Occidentul Românesc: Care au fost cele mai mari dificultăţi cu care te-ai confruntat după stabilirea în Spania şi, respectiv, care au fost lucrurile care au mers cel mai bine pe drumul integrării voastre în această societate?
Crina Gavrilă: Consider partea cea mai dificilă ca fiind perioada de a creşte un copil fără influenţa şi sprijinul bunicilor sau al familiei, în general. Noi am fost doi părinţi tineri, care am încercat din răsputeri să ne organizăm timpul în așa fel încât fetiţa noastră să se bucure de copilărie şi adolescenţă. În mod cert sacrificiul nostru, ca părinţi, a fost acesta, acum însă înţelegem că tot efortul îşi arată recompensa – faptul că fiica noastră a terminat facultatea și avem un jurnalist în familie (care lucrează deja în domeniu) este cea mai mare realizare a noastră!
A consemnat: Camelia Jula
Fotografii: Arhiva personală Crina Gavrilă