Condamnare pentru agenții Mossos d’Esquadra acuzați de agresiune rasistă în Manresa, Barcelona

108

Un subofițer și cinci agenți ai Mossos d’Esquadra au fost condamnați luni, 18 septembrie a.c., la un an și șase luni de închisoare cu suspendare și înterzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică, în urma unui caz de agresiune rasistă asupra unui tânăr de culoare în Manresa, Barcelona, în ianuarie 2019. Cazul a implicat bătăi, scuipături și amenințări cu un foc de armă, însoțite de insulte rasiste cum ar fi „maimuță” sau „gunoi uman”.

În ciuda cererii inițiale a procurorilor de a primi o condamnare de trei ani și jumătate de închisoare și patru ani de suspendare a dreptului de a ocupa funcții publice, agenții au încheiat un acord cu părțile vătămate pentru o condamnare cu suspendare, care include și o amendă de 300 de euro și o despăgubire de 80.000 de euro pentru victimă, sumă pe care Guvernul Cataluniei (Generalidad de Cataluña) o suportă ca parte civilă subsidiară.

Secția 21 a Curții de Apel din Barcelona i-a condamnat pe agenții Mossos inculpați, oferindu-le posibilitatea de a evita închisoarea cu condiția să participe la un program pentru egalitate și non-discriminare și să nu se apropie de victimă la mai puțin de 500 de metri timp de patru ani.

În plus, Departamentul de Interne a confirmat că va exclude acești agenți din corpul poliției. Un proces de destituire din calitatea de funcționari va fi inițiat în următoarele ore sau zile.

Agenții Mossos d’Esquadra au fost condamnați pentru infracțiuni împotriva integrității morale și vătămare ușoară, cu circumstanța agravantă a rasismului pentru cinci dintre ei, în timp ce al șaselea a fost achitat, considerându-se că nu a avut o participare activă în evenimente, deși pedeapsa sa este aceeași ca a celorlalți.

De asemenea, tuturor li s-a aplicat circumstanța atenuantă foarte calificată a reparației prejudiciului, deoarece condamnații au depus deja 30.000 de euro.

Avocata acuzării particulare exercitate de SOS Racismo, Lorena Antón, care inițial a cerut șase ani de închisoare și doisprezece ani de suspendare a dreptului de a ocupa funcții publice pentru cei șase Mossos, a declarat presei că întregul proces judiciar a întâmpinat multe obstacole și că a oferit prioritate dorinței victimei de a închide acest caz fără a-l prelungi și mai mult.

Evenimentele au avut loc în timpul unei solicitări judiciare, când cei șase inculpați s-au deplasat pe 10 ianuarie 2019 la un imobil ocupat din Sant Feliu Sasserra (Barcelona) pentru a executa o cerință judiciară de identificare a ocupanților. Potrivit descrierii din scrisoarea de acuzare a procurorului, aceștia l-au agresat pe tânărul de culoare Wubi D.C., aplicându-i lovituri, scuipături și insulte rasiste, subliniindu-se că au fost motivați de prejudecăți rasiale. Tânărul a reușit să înregistreze evenimentele cu telefonul său mobil și să fugă într-o zonă nelocuită apropiată. Unul dintre Mossos a tras un foc de armă în aer, dar nu l-a lovit pe tânăr. Victima s-a ascuns o vreme și apoi s-a întors pentru a colabora cu poliția, moment în care agenții l-au agresat din nou și i-au adresat insulte rasiste grave.

Această condamnare cu suspendare subliniază importanța combaterii rasismului și a discriminării în societate, subliniind că nimeni nu este mai presus de lege.

Sursă informații și foto: RTVE