Scrisoarea Președintelui României trimisă Prim-ministrului, Președintelui Senatului și Președintelui Camerei Deputaţilor

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 19 iunie a.c., o scrisoare Prim-ministrului României, Președintelui Senatului, și Președintelui Camerei Deputaţilor, privind soluțiile identificate la nivelul grupului de lucru al Administrației Prezidențiale care se impun a fi introduse de urgență în legislația electorală.

„Dreptul de vot, garantat de Constituția României, este unul fundamental, câștigat de români prin multe sacrificii în Decembrie 1989 și avem obligația să asigurăm toate condițiile ca acest drept să poată fi exercitat de către toți cetățenii români.

Asigurarea măsurilor pentru exercitarea deplină și efectivă a dreptului de vot ține de esența oricărui regim democratic și niciun cost nu este prea mare pentru a implementa mecanisme electorale eficiente și funcționale, care să permită fiecărui român, din țară și din străinătate, să își exprime opțiunea.

Pe 26 mai 2019, mii de cetățeni români s-au aflat în imposibilitatea de a-și exercita dreptul constituțional de vot la alegerile pentru Parlamentul European și de a-și exprima voința în cadrul referendumului național. Aceasta a fost o situație întâlnită cu precădere în secțiile de votare din străinătate. În urma evaluărilor făcute ulterior asupra derulării procesului electoral, au fost identificați mai mulți factori care au condus la situații în care cetățenii români au fost împiedicați să își poată exercita dreptul de vot.

Indiferent de contextul politic, toate instituțiile abilitate ale statului și, în special, Parlamentul României, Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea Electorală Permanentă au obligația să ia toate măsurile și să adopte deciziile care se impun pentru a asigura fiecărui român posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot în cele mai bune condiții.”

Continuarea, AICI.