Regina Ana a României la 89 de ani – La mulți ani, Majestate!

Zi de sărbătoare la Casa Regală a României.  Reginei Ana împlineşte astăzi onorabila vârstă de 89 de ani.  Majestatea Sa este, probabil, cea mai longevivă soție de rege sau domnitor din întreaga istorie a României.  La mulți ani, Majestate!

La 18 septembrie 1923 s-a născut la Paris, Principesa Ana de Bourbon-Parma, fiica Prinţului René de Bourbon-Parma şi a Prinţesei Margaret a Danemarcei. În 1939 și-a însoțit familia în Spania, Portugalia, apoi în Statele Unite. La New York a urmat cursurile unei școli de artă și a lucrat în același timp ca vânzătoare într-un magazin. Din 1943 până la sfârșitul războiului a participat, alături de Forțele Franceze Libere (trupele sub comanda generalului Charles de Gaulle), la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, primind „Crucea de război“.
Ana de Bourbon-Parma nu a participat în noiembrie 1947 la nunta Elisabetei a-II-a, a Marii Britanii dar în acele zile vărul său Jean de Luxemburg dădea un dineu la ambasada Luxemburgului de la Londra unde s-a cunoscut cu Regele Mihai I. Cu acest prilej s-a petrecut, la Londra, logodna sa cu Mihai I, Regele Românilor, însă la 30 decembrie 1947, a survenit abdicarea regelui Mihai.
În martie 1948, Mihai a declarat la Londra că abdicarea sa este nulă. Ca urmare a acestei declarații, guvernul comunist i-a retras acestuia cetățenia română, cât și membrilor familiei regale.
Căsătoria Anei de Bourbon-Parma cu Mihai a avut loc în exil, în iunie 1948, la Atena. La început, au trăit în Marea Britanie, apoi s-au mutat în Elveția, având împreună cinci fiice: Margareta (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957), Maria (n. 1964).