Program de tabere „ARC” destinat românilor de pretutindeni

13016400027348616316-1

Începând cu data de 8 iulie a.c. va debuta Programul de tabere „ARC”, destinat românilor de pretutindeni. Manifestare de tradiţie a Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), programul „ARC” reuneşte tineri români din afara graniţelor, care îşi asumă în mod natural identitatea culturală română. Programul urmăreşte aprofundarea cunoştinţelor despre cultura română, promovarea educaţiei şi a comunicării în limba română, facilitarea accesului la valorile patrimoniului românesc şi familiarizarea românilor de pretutindeni cu specificul românesc.

De-a lungul timpului, programul „ARC” a adunat elevi, tineri, studenţi şi profesori însoţitori români din state precum Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Republica Macedonia, Italia, Grecia, Canada, pentru a enumera o parte din zonele de provenienţă ale participanţilor.

Programul este organizat de DPRRP, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Institutul Cultural Român şi Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti şi se va derula în perioada 8 iulie-13 august 2013, în serii consecutive, de câte şase zile, în Centrele de Agrement pentru Tineret de la Sulina, jud. Tulcea şi Poiana Pinului, jud. Buzău. Anul acesta programul „ARC” va reuni peste 2000 de elevi, studenţi şi profesori însoţitori.

Deschiderea oficială se va realiza la Sulina în prezența domnului ministru delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David și la Poiana Pinului, în prezenţa domnului secretar de stat Stejărel Olaru, şeful Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

De asemenea, la deschiderea de la Sulina vor mai participa: Alina Hagima, director general DPRRP; Cristian Cosmin, secretar de stat, Ministerul Tineretului şi Sportului; Corneliu Vişoianu, consilier de stat, Cancelaria Primului Ministru; Hadrian Mateescu, secretar general, Institutul Cultural Român; Horia Teodorescu, preşedinte Consiliul Județean Tulcea; Liviu Urlih, director Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, Tulcea.

La deschiderea de la Poiana Pinului vor mai participa: Augustin Ioan, secretar de stat, Ministerul Tineretului şi Sportului și Marian Bîgiu, preşedinte Consiliul Județean Buzău.

DPRRP urează tuturor participanţilor bun venit, iar celor care se află pentru prima dată în România le doreşte să descopere cu plăcere o parte din ţara noastră.